İzmir köftesi, kıyma, patates ve domatesin mükemmel uyumuyla hazırlanan nefis bir yemektir. İşte bu lezzeti evinizde deneyebileceğiniz detaylı tarif.

Ege mutfağının vazgeçilmezi İzmir köftesi, sofralarınıza farklı bir tat katacak. Bu yazıda, İzmir köftesi yapımının tüm detaylarını öğreneceksiniz.

İzmir'in meşhur köftesi, şimdi mutfaklarınızda harikalar yaratmaya hazır! İşte detaylı İzmir köftesi tarifi ve püf noktaları.

İzmir Köfte Tarifi

Malzemeler

Köftesi için:

500 gram az yağlı kıyma
1 adet kuru soğan
1 adet yumurta
1/2 (yarım) demet maydanoz
1,5 su bardağı bayat ekmek içi
Karabiber
Kırmızı pul biber
Kekik
Tuz

Diğer malzemeler;

4 adet domates (3 adedi sosu için, 1 adedi de üzerine dilimlemek için gerekiyor)
4 adet patates (ufaksa 5 tane de koyabilirsiniz)
3 adet çarliston biber
1 tatlı kaşığı salça (tercihen karışık)
3 yemek kaşığı sıvı yağ (sos için)

Kızartmak için:

Sıvı yağ

İzmir Köfte Nasıl Yapılır?

Bu tarif sayesinde bir daha fırına gitmeyeceksiniz! Lezzetli Kruvasan yapmanın en basit yolları Bu tarif sayesinde bir daha fırına gitmeyeceksiniz! Lezzetli Kruvasan yapmanın en basit yolları

Ekmek içini ve arkasından soğanı rondodan geçiriyoruz. (isterseniz rendeleyip, ufalayabilirsiniz)
Yumurtayı, ince ince doğranmış maydanozu, baharatları ve kıymayı da ekleyip iyice yoğuruyoruz.
Parmak uzunluğunda ince ve uzun bir şekil verip biraz dinlenmesi için tabağa sıralıyoruz.
Patatesleri soyup, elma dilimi şeklinde keselim. Patateslerle köfteler aynı boy olursa, daha şık gözükecektir.
Sıvı yağı iyice kızdırıp (çok yağ çekmesin diye) önce patatesleri arkasından da köfteleri azıcık kızartıyoruz. (kesinlikle iyice pişirmeyin ağır olur, kızarmadan almamız gerekiyor)
Daha sonra tepsiye, yan yana olacak şekilde bir patates bir köfte şeklinde sıralayın.
Sonrasında sos tenceremize sıvı yağımızı alıyoruz, salçamızı da ekleyip iyice karıştıralım.
Arkasından rendelediğimiz 3 adet domatesi de ekleyip 10 dakika pişmeye bırakalım, isterseniz sarımsak da atabilirsiniz içine. Kekik ve tuzunu da ekledikten bir kaç dakika sonra ocaktan alıyoruz. Bu aşamada sosun içerisine 1,5 su bardağı su ekleyerek de yapabilirsiniz dilerseniz eklemeden yemeği fırına koymadan önce tepsinize 1 su bardağı sıcak su da ekleyebilirsiniz.
Hazırlanan sosu patates ve köftelerin üzerine hepsine değecek şekilde döküyoruz ki kurumasın pişerken.
Üzerine 1 adet soyulup dilimlenmiş domatesi sıralıyoruz, biberleri de kesip içini temizledikten sonra aralarına yerleştiriyoruz.
Fırına atmadan önce tepsinin kenarından 1 çay bardağı sıcak su koyup önceden ısıtılmış 180°C fırında patateslerin üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

İzmir köftesi tarifi ile Ege'nin geleneksel lezzetlerini sofralarınıza taşıyabilirsiniz. Patates, domates ve kıyma ile hazırlanan bu yemek, hem doyurucu hem de lezzetli bir seçenektir. Bu tarifi deneyerek, aileniz ve misafirleriniz için nefis İzmir köfteleri hazırlayabilirsiniz. Her yemeğe eşlik edecek bu tarif, ev yemeklerinizin yıldızı olacak. Afiyet olsun!