Poğaça yapmak sanıldığı kadar zor değil, önemli olan doğru tarifi bilmektir. Evde herkesin bayılacağı yumuşacık poğaçalar yapmak için size harika bir tarif sunuyoruz. Bu tarifle, poğaçalarınız puf puf ve yumuşacık olacak!

Misafirlerinizi ağırlarken veya günlük öğünlerinizde sıkça tercih ettiğiniz poğaçalar, doğru tarifle çok daha lezzetli ve yumuşak olabilir. İşte, evde kolayca yapabileceğiniz ve tüm evi mis gibi kokularla dolduracak bir poğaça tarifi.

Ev yapımı poğaçalar, herkesin sevdiği ve vazgeçilmez tuzlu atıştırmalıklar arasında yer alıyor. Ancak bazen istediğimiz yumuşaklığı ve kıvamı tutturmak zor olabilir. Bu yazımızda, evde her zaman başarılı ve yumuşacık poğaçalar yapmanız için gereken bilgileri paylaşıyoruz.

MALZEMELER

Hamuru için:

1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
2 yemek kaşığı (tepeleme) yoğurt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta beyazı
3 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kuru maya
8 çay bardağı un
75 gr. oda sıcaklığında tereyağı

Arası için:

200 gram beyaz peynir

Kahvenizin yanına eşlik edecek Nefis Berliner tarifi Kahvenizin yanına eşlik edecek Nefis Berliner tarifi

Üzeri için:

2 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı süt
1/2 çay bardağı susam ve çörek otu karışımı

TARİF

Minik bir tencere içine bir çay bardağı su, bir çay bardağı süt, yarım çay bardağı sıvı yağı ocakta ılık olacak şekilde ısıtalım. Sıcak olmamasına lütfen dikkat edin. Sıcak olursa hamurunuz kabarmaz.
Ilık karışımı karıştırma kabına dökün. 2 yumurta akı, 2 yemek kaşığı dolusu yoğurt, 3 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 paket toz maya ekleyin ve güzelce karıştırın.
Karışıma 8 çay bardağı un ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırıp elinizle biraz yoğurun.
Tam bu aşamada 75 gram yumuşak tereyağ ekleyip yoğurmaya devam edin. Hamur sakız gibi bir kıvama ulaşana kadar yaklaşık 5 dakika yoğurun ve yaklaşık 20 dakika mayalanmaya bırakın.
Hamur kabarınca, biraz karıştırıp ortaya doğru katlayarak havasını çıkarın.
Hamurun havasını çıkarttıktan sonra elinizle parçalar koparın ve yuvarlayarak mutfak tezgahına alın. Yuvarladığınız bezeleri ellerinizle açarak ortasına peynir harcınızı yerleştirin ve bohça gibi katlayın.
Elleriniz arasında son kez yuvarladıktan sonra bir pişirme kağıdı serdiğiniz tepsinin üzerine yerleştirin. Hamurları tepsi mayası için 30 dakika bekletin. Hamurlar iki kat kabarınca hamurunuz mayalanmıştır.
İki yumurta sarısına bir yemek kaşığı süt ekleyin ve güzelce çırpın.
Poğaçaların üzerine sürün. Daha sonra üzerine isterseniz susam, isterseniz çörek otu, isterseniz her ikisini serpin.
Önceden ısınmış alt üst ayar 200 derece fırında 30-35 dakika pişirin.

Yumuşacık ve lezzetli poğaçalar yapmak artık çok kolay! Yukarıdaki tarif ve ipuçlarıyla, kahvaltılarınızı ve çay saatlerinizi zenginleştirecek, mis gibi kokan poğaçaları kolayca yapabilirsiniz. Deneyin ve farkı görün, misafirleriniz de bayılacak!