Sağlıklı ve lezzetli bir seçenek arayanlar için zeytinyağlı yaprak sarma ideal bir tercih. Bu tarif ile evde kolayca hazırlayabileceğiniz sarmalar sofranızın yıldızı olacak.

Zeytinyağlı yaprak sarma, Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından. Bu detaylı rehberle, bu geleneksel lezzeti kendi mutfağınızda ustalıkla hazırlayabilirsiniz.

Ev yapımı zeytinyağlı yaprak sarma, hem sağlıklı hem de son derece lezzetli. İşte mükemmel sarmalar yapmanın püf noktaları ve gerekli malzemeler...

Malzemeler:

Yapraklar için:

300 gram asma yaprağı
1 adet limon
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 su bardağı sıcak su

İç Harç için:

1/2 su bardağı zeytinyağı
3 adet orta boy kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
1 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı yenibahar
1/2 çay kaşığı tarçın

Hazırlık:

İç Harç:

İç harcı hazırlamak için, yarım su bardağı zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırın. Üzerine 3 rendelenmiş soğanı hafifçe kavurun ve altın rengine gelene kadar pişirin. Ardından 1,5 su bardağı pirinci ekleyin ve pirinçler şeffaf bir görünüm kazanana kadar kavurun.

Sırasıyla, 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 çay kaşığı tuz, karabiber, nane, yenibahar ve 1/2 çay kaşığı tarçın ekleyin. Karıştırarak malzemeleri bir araya getirin.

Yaklaşık 1 su bardağı sıcak suyu da ilave edin ve iç harcı kısık ateşte 5 dakika kadar pişirin. Ardından ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Sarma Yaprakları:

Böreğiniz fırından çıkınca sönüyor mu? İşte kabarmış ve çıtır kalan böreklerin sırrı! Böreğiniz fırından çıkınca sönüyor mu? İşte kabarmış ve çıtır kalan böreklerin sırrı!

Asma yapraklarını salamura kullanıyorsanız, tuzlu suda bekletin ve ardından iyice yıkayarak fazla tuzunu çıkarın.

Her yaprağın ortasına, hazırladığınız iç harçtan birer tatlı kaşığı ekleyin.

Yaprakların kenar kısımlarını içe doğru katlayarak, geniş kısmından uç kısmına doğru sıkıca sarın.

Tüm sarmaları sıkı bir şekilde hazırlayın.

Pişirme:

Bir tencerenin tabanını birkaç asma yaprağı ile kaplayın.

Hazırladığınız sarmaları, sıra halinde ve yan yana dizin.

Limonu halka halka dilimleyin ve sarmaların üzerine yerleştirin.

Pişme sırasında sarmaların açılmamasını sağlamak için düz bir servis tabağı ile üzerini kapatın.

1,5 su bardağı sıcak suyu ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekleyin.

Sarmaları kısık ateşte yaklaşık 35 dakika boyunca pişirin.

Zeytinyağlı yaprak sarma, Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olarak sofralarımızı süslemeye devam ediyor. Sunduğumuz bu tarif ve ipuçları ile siz de kendi mutfaklarınızda bir usta şef gibi bu lezzeti kolayca hazırlayabilirsiniz. Deneyin ve bu geleneksel lezzetin tadını çıkarın. Afiyet olsun!