VEFA; Sözünü yerine getirme, sözünde durma, sevgi, dostluk ve bağlılıkta kararlılıktır. Vefa sevgide devamlılık demektir. Vefa demek, ihtiyaç hâlinde ona yardım etmektir.

SAYGI; Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye,  dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusudur.

Son yıllarda bu iki kelimeyi yan yana getirebilen ve bu iki kelime üzerine duruş sergileyebilen insan sayısı o kadar az ki.

İşte biz Kastamonu  Gazeteciler Derneği  olarak vefa ve saygı üzerine bir etkinlik yapalım istedik.

Geçmişi 150 yıllık bir tarihe dayanan  Kastamonu basınına değer katan ve ömürlerini bu topraklarda yaşayan insanları bilgilendirmek amacıyla harcayan ebediyete irtihal etmiş olan meslek büyüklerimizi anmak ve yaşayan büyük ustalara da saygı göstermekti asıl amacımız.

Bu toprakları bize vatan yapan Mustafa Kemal’in önderliğinde başlatılan Milli Mücadeleye o yıllarda kurduğu Açıksöz Gazetesi ile inanılmaz bir destek veren Hüsnü Açıksöz’ün ölüm yıldönümüydü 27 Ağustos Salı günü.

Halk Eğitim Merkezi’nde Salı akşamı Hüsnü Açıksöz başta olmak üzere  aramızdan ayrılan  meslektaşlarımızı rahmetle andık. Kimlerle andık  Kastamonulu hemşehrilerimiz ile meslek geçmişlerinde Kastamonu hikayesi olan ustalarla.

Türk basının önemli kalemlerinden  (Yavuz Donat, Ahmet Tek, Mehmet Ali Dim, Cemal Coşkun) gibi bir birinden değerli ustaları buluşturarak hep birlikte andık.

Yani vefat edenlere vefamızı, büyük ustalarada saygımızı yerel basın olarak gösterdik.

Mustafa Kemal’in Kastamonu’ya gelişinin devamında Kılık Kıyafet İnkılabı’nın 99’ncu yılı kutlanırken birde nostaljik Serpuş Gazetesi’ni tekardan yayımlayarak katkı sağladık.

Çok şükür Serpuş Gazetesi’de,   vefa ve saygı gecemizde  tarihe not olarak çoktan düştü.

Halkımızın büyük bir bölümünün tatilde yada köyünde kasabasında olduğu ve de okulların tatil olduğu bir dönemde  duyarlı ve vefalı Kastamonulular da  Hüsnü Açıksöz’ü Anma ve Basın Onur Ödülleri proğramımızda  Halk Eğitim Merkezi salonunu  tıklım tıklım doluverdi. Tüm katılımcılara yerel basın emektarları adına  teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız.

Gerek Serpuş gazetesinin hazırlanmasında, gerek bu programın tüm detaylarına kadar büyük bir emek sarf eden Kastamonu Gazeteciler Derneği  yönetim kurulundaki arkadaşlarım; ( Murat Şengül, Murat Kanber, Mehmet Tuğcu, Mustafa Balcı, Murat Köse, Ali Sağır, Ceyhun Hüseyinoğlu,Kadir Yıldırım, Nihan Kıran ve Abdullah Acar)   hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Gecemizin sunuculuğunu üstlenen eski yol arkadaşım basın emekçisi Abdülkadir Akın’ı’da tabiki unutmak mümkün değil. Teşekkürler kardeşim.

Bu özel vefa gecesinde bizleri yalnız bırakmayan önceki dönem bakanlarımızdan Kastamonu’nun medarı iftiharı Murat Başesgioğlu’na, yine önceki dönem Kara Kuvvetleri Komutanı Taşköprülü  hemşehrimiz  Orgeneral  Atilla Ateş Paşa’ya, Vali Vekilimiz Ayhan Ergün’e, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan’a, Ak Parti İl Başkanı Ahmet Sevgilioğlu’na, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Şenol Kızılabdullah’a ,Kastamonu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sudi Topal’a, ve tabiki bizleri tarihin derinliklerine götüren Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mehmet Serhat Yılmaz hocamıza  tüm arkadaşlarım adına şükranlarımı sunuyorum.

Son yıllarda pek çok konuda olduğu gibi unuttuğumuz bazı değerlerimizi hatırlama adına toplumun tüm kesimlerine  ve bizden sonraki meslektaşlarımıza bu tür etkinliklerin  bir referans olmasını ümit ediyoruz. Vefa ve saygı duruşunun toplumun en önemli değerlerinden  olduğunu hatırlattık sanırım.

Saygı, insanların arasındaki olumsuzlukları olumluya çeviren bir bağdır. İnsanlar arasındaki en güzel iletişim kapısıdır. Kendine ve başkalarına değer vermek, çevresinden değer görmektir.  Kültürümüzde itaat ve büyüklere saygı önemli bir yer tutar.

İşte bunun içindir ki üzerine basa basa diyoruz ki;    “Ecdada vefa, büyüklere saygı…”

Dün iyi ki vardınız, bugün de  iyi ki varsınız… Teşekkür ederiz.

GÜNÜN SÖZÜ

“ Vefa doğuştan gelmez, sonradan kazanılır”