Kuru Kabak Dolması, Türk mutfak kültürünün en özel lezzetlerinden biridir. Adım adım hazırlık aşamaları, malzeme listesi ve usta tüyolarıyla bu eşsiz tarifi keşfedin ve sofralarınızı zenginleştirin.

KURU KABAK DOLMASININ MALZEMELERİ

10 adet kuru kabak
1 adet büyük boy soğan
4 diş sarımsak
1 adet rendelenmiş domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 adet küp şeker

Yapılışı

İlk olarak soğanlarımızı küp küp doğruyoruz ve sarımsakları da bıçak sırtı kıyıyoruz. Bu malzemeleri tavaya atıyoruz ve üzerlerine zeytinyağı atarak kavuruyoruz.

Ardından üzerine salçaları ve baharatı de ekliyoruz. Ardından yıkanmış ve süzülmüş pirinçle ile şekeri de tavaya atıyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. Sonrasında üzerine doğranmış domatesleri de ekliyoruz.

Sonrasında tavada kavrulan malzemelerin üzerine 1 su bardağı kaynamış su ilave ediyoruz ve suyunu çekinceye kadar kavurmaya devam ediyoruz.

Deneyen bir daha yapıyor! Yufka arasına sürdüğünüz bu malzeme böreğinizi zirveye taşıyacak Deneyen bir daha yapıyor! Yufka arasına sürdüğünüz bu malzeme böreğinizi zirveye taşıyacak

Dolamalarımızın iç harcını hazırladığımıza göre sıra kuru kabaklara geldi. Güzelce yıkadığımız kuru kabakları kaynayan suyun dolu olduğu bir tencerede yaklaşık 10-12 dakika kadar haşlıyoruz.

10 dakika boyunca haşlanan kabaklarımızı tencereden çıkartıyoruz ve içerisinde soğuk su olan bir kabın içerisine atıyoruz. Burada da yaklaşık 10 dakika kadar beklettiğimiz kabakları soğuk suyun içinden alarak suyunu güzelce süzüyoruz.

Kabakların içerisine hazırladığımız harçtan koyuyoruz. Bu aşamada kabakların yarısına kadar doldurulması gerekiyor. Doldurulan kuru kabakların ağızlarını büzüyoruz/yapıştırıyoruz.

Bütün kabakları dolduralım. Ardından iç harcı hazırladığımız tencereye bu dolmaları dizelim. Kuru dolmaların üzerine bir kapak kapatalım ve yarısına kadar su ekleyelim ve dolmaları pişmeye bırakalım.

Dolmalar piştikten sonra üzerine salçalı sosu hazırlayın. Bir tavaya, yağ, salça ve toz kırmızı biberi alarak karıştırın.

Hazırladığımız bu üst sosu servis tabağına aldığımız dolmaların üzerine dökün.

Tarifimizi deneyen herkese şimdiden afiyet olsun…

KURU KABAK DOLMASININ PÜF NOKTALARI VE TÜYOLARI

Tarifte kullanılan malzemelerin doğal olmasına özen göstermemiz gerekiyor.

Salça tercihimizi ev salçasından yana  kullanmak, yemeğin lezzetini artıracaktır.

Dolma tarifimizde kullanılan sarımsak miktarını artırabiliriz.