Kış mevsiminin en popüler yemeklerinden biri olan ekşili kış dolması, hem besleyici hem de lezzetli bir ana yemek seçeneği. Bu yazımızda kuru sebzelerle nasıl mükemmel bir dolma yapabileceğinizi anlatıyoruz.

Kurutulmuş sebzelerin, nar ekşisi ve baharatların buluştuğu ekşili kış dolması, soğuk günlerde sıcak bir lezzet sunuyor. Bu tarif, kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden birine dönüşecek.

Ev yapımı ekşili kış dolması, kuru sebzelerin eşsiz uyumu ve nar ekşisinin verdiği hafif ekşili tat ile kış sofralarınızın yıldızı olacak. İşte, adım adım ekşili kış dolması yapımı.

Malzemeler

2 çorba kaşığı margarin
200 g dolmalık kıyma
12 adet kurutulmuş dolmalık patlıcan
6 adet kurutulmuş dolmalık kırmızı biber
1 su bardağı pirinç
3 orta boy soğan
5 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı biber salçası
10 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
6 çorba kaşığı taze limon suyu
2.5 su bardağı su

EKŞİLİ KIŞ DOLMASI TARİFİ

Kuru patlıcanları kaynar suya koyup, kısık ateşte yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlama suyunu döküp, patlıcanların üzerine soğuk su koyun. Bir gece, bu suda bekletin. Ertesi gün, patlıcanın suyunu süzün, ancak dökmeyin.  Bu suyu daha sonra kullanmak üzere saklayın. Dolmalık kırmızı biberleri kaynar suya koyup üzerini kapatın ve yumuşayıncaya kadar bu suda bekletin.

Suyu döktükten sonra biberleri soğuk suda yıkayın. Pirinç, yemeklik doğranmış soğan, kıyma, salçalar, margarin ve baharatları, su ile karıştırıp yoğurun. Patlıcan ve biberleri ağız kısımlarında bir parmak kalacak şekilde, hazırladığınız içle doldurun ve tencereye dizin. Sakladığınız patlıcanın suyunu kaynatıp, dolmaların üzerinde gezdirerek ağı ağır dökün. Önce orta, sonra kısık ateşte, pirinçler yumuşayıp şişene kadar pişirin. Dövülmüş sarımsağı limon suyu ile karıştırın ve dolmaların üzerine döküp bir taşım daha kaynatın. Sıcak olarak servis yapın.

Bu lezzeti denemeyen pişman oluyor! Çocukluğunuzun tatlı anılarını canlandıracak Köstebek Pasta tarifi Bu lezzeti denemeyen pişman oluyor! Çocukluğunuzun tatlı anılarını canlandıracak Köstebek Pasta tarifi

Ekşili kış dolması, kuru patlıcan ve biberin nar ekşisiyle buluştuğu, geleneksel bir lezzettir. Her bölgenin kendine has ismiyle tanıdığı bu dolma, kış sofralarına sıcaklık ve zengin bir tat katıyor. Bu tarifi deneyerek, kış aylarınıza farklı bir lezzet ekleyebilirsiniz. Ev yapımı, sağlıklı ve doyurucu olan bu yemeği aileniz ve sevdiklerinizle paylaşarak soğuk kış günlerini daha sıcak ve lezzetli hale getirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!