Yoğurt mayalamak, sandığınızdan çok daha kolay. Sadece doğru malzemeler ve birkaç basit adıma ihtiyacınız var. İşte mükemmel yoğurt yapmanın sırları!

Annelerin mutfağından gelen lezzet: Ağızda dağılan Ay Tatlısı tarifi Annelerin mutfağından gelen lezzet: Ağızda dağılan Ay Tatlısı tarifi

Evde yoğurt yapmanın püf noktalarını bilmek, size her seferinde mükemmel sonuçlar verebilir. İşte evde yoğurt yapmanın temel kuralları ve ipuçları!

Yoğurt, evde yapıldığında hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olabilir. Bu rehberle, yoğurt mayalamayı adım adım keşfedin ve mükemmel sonuçlara ulaşın!

YOĞURT NASIL MAYALANIR?

Malzemeler;

1,5 litre süt
2 yemek kaşığı mayalık yoğurt

Yoğurt yapımı;

Sütü kaynatın ve ılınmaya bırakın. Ilınan sütün sıcaklığını ölçün. Eğer sütün içerisine küçük parmağınızın ucunu değdirdiğinizde, parmağınız yanmıyorsa ayarında demektir. Ne çok sıcak, ne de çok ılık olmalı. Ufak bir kase içerisinde, yoğurdu 2-3 kaşık ılık süt ile iyice ezin. Sütü saracağınız örtüleri yayın. Sütü ateşten alın ve mayasını yavaşça koyup, homojen bir şekilde dağılması için karıştırın. Ağzını sıkı bir şekilde kapatın ve kıpırdatmadan iyice sarın. 5-6 saat bekledikten sonra, buzdolabında dinlendirin. Afiyet olsun!

YOĞURT MAYALAMANIN PÜF NOKTALARI

Ev usulü güzel bir yoğurt yapabilmek için en önemli nokta, süttür. Kullanılacak sütün hazır süt olmaması, doğal olması gerekmektedir.

Yoğurdunuzun sulu olmamasını, tok bir kıvamda olmasını istiyorsanız, kullanacağınız mayanın da katı bir halde olması gerekmektedir.

Yoğurdu mayalarken, sütün yağ oranı da yoğurdunuzun kıvamı için önemlidir. İnek sütünün yağ oranı, manda ve keçi sütünün yağ oranına göre biraz daha azdır. Eğer imkanınız varsa, manda sütü veya keçi sütü kullanabilirsiniz.

Tatlı yoğurtlar elde etmek için, mayalanma süresi sonunda, yoğurdunuzu buzdolabına almalı ve hızlı bir şekilde soğutmalısınız. Gereğinden fazla dışarıda bekleyen yoğurtlar, pH'ı ilerlemeye devam ettiği için ekşimeye başlayacaktır.