Sıcak yaz günlerinde ağır tatlılardan kaçınmak isteyenler için soğuk baklava mükemmel bir alternatif sunuyor. Hem pratik hem de hafif bu tarif ile tatlı ihtiyacınızı lezzetli bir şekilde giderebilirsiniz.

Soğuk baklava, son yıllarda popülerliğini artıran ve geleneksel tatlıların ferahlatıcı bir versiyonu olarak ön plana çıkan bir tatlıdır. İşte tam ölçülü, enfes bir soğuk baklava tarifi!

Yaz tatlıları arasında yıldızlaşan soğuk baklava, hem göze hem damağa hitap ediyor. Bu basit tarifle, pastane lezzetinde soğuk baklava yapımını keşfedin.

TAM ÖLÇÜLÜ SOĞUK BAKLAVA TARİFİ

Yufka kullanmanıza gerek kalmadan harika Börek yapımı: Yufkasız Tava Böreği nasıl yapılır? Yufka kullanmanıza gerek kalmadan harika Börek yapımı: Yufkasız Tava Böreği nasıl yapılır?

Malzemeler

1 paket baklavalık yufka
125 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ceviz içi(çekilmiş)
1 çay bardağı antep fıstığı(çekilmiş)

Şerbeti için

3,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1 paket vanilin
½ paket sıvı krema( tercihen)

Üzeri için

2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı süt tozu
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket çikolata

Yapılışı

İlk olarak şerbeti hazırlanır. Gerekli malzemeler uygun bir tencereye alınır ve karıştırılır. Ocağa alınıp kaynamaya bırakılır. 5 dakika kaynatılır. Vanilin eklenip 1-2 kez daha kaynatılıp kapatılır. Soğumaya bırakılır.
Tereyağı uygun bir tencerede eritilir. Üzerindeki köpükleri alınır. Yoksa yanar ve acılık verir. Sıvı yağ eklenip kapatılır.
Baklavalık yufkalar poşetinden çıkarılır ve kurumaması için üzeri temiz bezle örtülür. Büyük dikdörtgen borcam için bu ölçüler yeterli oluyor.
Yufkalar borcam ebatında kesilir. Borcamın tabanı yağlanır. Üzerine 2-3 kat yufka ve parçaları serilir. Aralara parça kısımlarını yerleştirebilirsiniz. Üzerine biraz yağ gezdirilir ve fırçayla yağlanır. Yufkaların yarısına kadar 2-3 katta bir bu işlem tekrarlanır.
kata düzgün yufka serilir. Üzerine ceviz içi ve Antep fıstığı serpiştirilir. Diğer yufkalar da aynı şekilde yerleştirilir. Araları 2-3 katta bir yağlanır. En üst kısma düzgün bir yufka serilir. Bıçakla kare kare kesilir. (56)
Kalan yağ karışımı üzerine aktarılır. Önceden ısıtılmış fırında alt üst ayarda 170 derecede üzerleri kızarana kadar pişirilir. (40 dakika kadar)
Fırından çıkarıp soğumaya bırakılır. İyice ılıması beklenir. Sıcakken şerbeti vermeyin. Soğuyan şerbet baklavanın üstüne gezdirilir.
1 saat şerbeti çekmesi beklenir. Bu miktar tam kararında oluyor. Bir kasede kakao, süt tozu ve pudra şekeri karıştırılır. Üzerine süzgeç yardımıyla serpiştirilir.
Çikolata rendelemeden önce 5 dakika buzlukta bekletilir. Rendenin ince tarafıyla baklavanın üstüne rendelenir. 3-4 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapılır.