Fransız mutfağının en sevilen tatlılarından ekler, artık evinizde! Bu kolay ve lezzetli tarif ile pastane kalitesinde eklerler yapabilirsiniz.

Evde pastane tadında ekler yapmaya ne dersiniz? Bu detaylı tarif ile ekler yapmak hiç de zor değil. İşte adım adım ekler yapımı ve püf noktaları.

Ekler, tatlı severlerin vazgeçilmezi ve şimdi evde yapımı çok kolay! Bu tarif ile pastanelerde satılan eklere taş çıkartacak lezzetler yaratabilirsiniz.

PASTANELERDE SATILAN EKLER TARİFİ

Böreğiniz fırından çıkınca sönüyor mu? İşte kabarmış ve çıtır kalan böreklerin sırrı! Böreğiniz fırından çıkınca sönüyor mu? İşte kabarmış ve çıtır kalan böreklerin sırrı!

MALZEMELER

Kreması için;

800 ml süt
1 yumurta sarısı
115 gr şeker (1 su bardağından 1 parmak eksik)
70 gr un (yarım su bardağından 1 parmak fazla)
40 gr nişasta (yarım su bardağından 1 parmak az)
Yani un ve nişasta toplamda 1 su bardağı olacak
2 yemek kaşığı tepeleme tereyağı veya margarin
1 paket vanilya
1 küçük Türk kahvesi fincanı soğuk süt
1 poşet krem şanti
Hamuru için;
100 gr tereyağı veya margarin
10 gr şeker (bir tatlı kaşığı)
1 çimdik tuz
200 ml su
1 paket vanilya
125 gr un (1 su bardağından 1 parmak fazla)
4 adet yumurta

Üzeri için;

100 gram sütlü çikolata
100 gram bitter çikolata

Dekor için;

25 gram beyaz çikolata
Not: Kullandığım bardak ölçüsü 170 ml.

TARİF

Kreması için bir tencereye şeker, yumurta sarısı, süt, un ve nişasta eklenir. Koyu bir muhallebi oluncaya kadar karıştırılarak pişirilir.
Pişen muhallebi sıcakken vanilya ve tereyağı eklenip yağ eriyinceye kadar karıştırılır.
Üzerine streç film örtülüp buzdolabına kaldırılıp soğumaya bırakılır.
Daha sonra bir fincan soğuk sütle krem şanti katılaşana kadar iyice çırpılır.
Tamamen soğumuş olan muhallebi de bir kez mikserle çırpılıp, ardından üzerine çırpılmış şanti eklenir ve ikisi birlikte tekrardan çırpılır. Kreması hazırdır. (Hatta bu krema 1 gün önceden yapılıp buzdolabında bekletilirse, daha kıvamlı ve lezzetli olur)
Hamuru için tencereye; su, tereyağı, tuz, şeker ve vanilya alınarak kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine un boşaltılarak sürekli karıştırılır. Toparlanıp hamur halini aldığında yaklaşık 3-5 dakika daha ocakta karıştırılır ve hamur soğumaya bırakılır.
Hamur soğuduğunda içerisine tek tek yumurtalar ilave edilir ve mikserle karıştırılır.
Tamamen karışıp yapışkan bir hamur halini aldığında hamur sıkma torbasına doldurulur.
Fırın kağıdı serilmiş bir tepsiye ince uzun şeritler sıkılır. (fotolardaki gibi)
Önceden ısıtılmış 180 derece (alt-üst) fırın ayarında hamurlar 40-45 dakika pişirilir.
(Bu süre sonunda fırının kapağını açmadan pişen hamurları yaklaşık 25-30 dakika sıcak fırının içerisinde bekletirseniz daha iyi sonuç alınırsınız. Hamurlar tamamen kendini çekmiş olur)
Fırından çıkarılan ve soğumuş olan eklerler ortadan iki eşit parçaya kesilir.
Alt parçalara bol krema sıkılır ve kapakları benmari usulü eritilmiş çikolataya bulanarak kremanın üzerine kapatılır.
Bütün eklerlere aynı işlem uygulandıktan sonra arzu edilirse üzerlerine eritilmiş beyaz, sütlü veya bitter çikolata ile dekor verilebilir ya da fındık, fıstık v.s serpilebilir.

Evde ekler yapmanın keyfini çıkardınız mı? Bu tarif ile pastane lezzetinde eklere kavuşmanın mutluluğunu yaşadığınızı umuyoruz. Fransız mutfağının bu klasik tatlısını evde yapmanın pratikliği ve lezzeti, eminiz ki sizi de büyüledi. Bu enfes eklerleri sevdiklerinizle paylaşın ve onların da bu lezzete ortak olmasını sağlayın. Afiyet olsun!