Annelerin mutfağından gelen lezzet: Ağızda dağılan Ay Tatlısı tarifi Annelerin mutfağından gelen lezzet: Ağızda dağılan Ay Tatlısı tarifi

Kalburabastı, Türk mutfağının en özel tatlılarından biridir. Mis gibi tereyağı kokusu ve içindeki ceviz dolgusu ile damaklarda unutulmaz bir tat bırakır. Bu adım adım tarifle siz de evinizde nefis kalburabastı yapabilirsiniz.

Geleneksel tatlılarımızdan biri olan kalburabastı, lezzeti ve yapımıyla her zaman favorilerimiz arasında yer alır. Bu tarifle, kalburabastıyı evinizde kolayca hazırlayarak misafirlerinizi ve ailenizi mutlu edebilirsiniz.

Evinizde yapabileceğiniz en lezzetli tatlılardan biri olan kalburabastı ile tanışın. Tereyağının mis kokusu, ceviz dolgusunun enfes tadı ile birleşen bu tatlı, hem göze hem de damaklara hitap edecek.

Malzemeler

125 gram margarin veya tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı irmik
1 tane yumurta
1 çay kaşığından az tuz
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3,5 su bardağı un

İçi için:

1 su bardağı ceviz

Şerbeti için:

3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su (600 ml)
1 tatlı kaşığı limon suyu

Hazırlanışı

Şerbetin Hazırlanması:

Uygun bir tencereye şeker ve suyu alarak karıştırın.
Ardından ara ara karıştırarak kaynamaya bırakın.
Yaklaşık 15 dakika kadar kaynayan şerbete limon suyunu ilave edin ve 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alın. Soğumaya bırakın.

Hamurun Hazırlanması:

Yoğurma kabına tereyağı, sıvı yağ, yoğurt, yumurta, irmik, kabartma tozu, vanilya ve tuzu alarak karıştırın.
Unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun.

Şekillendirme:

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın.
Yuvarladığınız hamurlardan birini alın, kalburun üzerine koyup elinizle bastırarak açın.
Hamurun ortasına irice kıydığınız cevizi koyun ve uçlarını ortada birleştirerek kapatın.
Hamurun şeklini bozmadan dikkatlice kalburdan çıkarın. Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayın ve pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. (Eğer kalburunuz yoksa aynı işlemi silikon bir aparat kullanarak ya da rende ile de yapabilirsiniz.)

Pişirme:

Kalburabastı tatlılarını önceden ısıtılmış 180 °C fırında, alt üst fansız ayarda 30 dakika pişirin.

Şerbetleme:

Fırından çıkan sıcak tatlıları borcama aktarın. Sıcak tatlıların üzerine soğuyan şerbeti gezdirin.
Tatlıları 2 saat kadar şerbetini çekmesi için dinlenmeye bırakın.

Servis

Sürenin sonunda şerbetini çeken kalburabastı tatlılarını dilediğiniz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz.

Sıcak kalburabastıların üzerine dökülen soğuk şerbetle buluşan bu tatlı, her lokmada ağızda dağılan bir lezzet sunar. Evinizde kolayca yapabileceğiniz bu tarifle, hem kendinizi hem de sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. Afiyet olsun!