Kış boyu taze domatesin tadını çıkarmak için domates konservesi yapımının tüm püf noktalarını sizler için derledik. Köylü kadınların nesiller boyu aktardığı bu sırları keşfedin!

Domates konservesi yaparak yazın lezzetlerini kışa taşıyın. Bu rehber, kış boyunca domatesin taze ve lezzetli kalmasını sağlayacak her detayı içeriyor.

Yufka kullanmanıza gerek kalmadan harika Börek yapımı: Yufkasız Tava Böreği nasıl yapılır? Yufka kullanmanıza gerek kalmadan harika Börek yapımı: Yufkasız Tava Böreği nasıl yapılır?

Kışa hazırlık için domates konservesi yapmanın tam zamanı! En lezzetli domatesleri seçin ve bu adımları takip ederek mükemmel konserveler hazırlayın.

SICAK SUDA BEKLETİN
Bozulmayan ve eşsiz lezzetteki domates konservesinin asırlardır uygulanan geleneksel püf noktası, özellikle köylü kadınların ustalıkla kullandığı bir yöntem. Köylü kadınların nesiller boyu aktardığı bu bilgi, konservelerin içerisindeki lezzetin ve sağlığın garantisi olmuştur. Sıkı sıkıya kapatılan kavanozlar, kaynar suyun kucaklayıcı sıcaklığında 5 dakika boyunca bekletilir ve bu süreç, konservelerin bozulmadan uzun süre dayanmasına yardımcı olur.

Domates konservesi için gerekli malzemeler:

9 – 10 kilo domates
10 – 11 adet cam kavanoz
Tuz

Yapılışı:

Öncelikle domatesleri blenderdan geçirin. Domatesler, püre haline gelmeli ancak su gibi olmamalıdır.
Domatesleri derin ve geniş bir tencerede orta ateşte pişirmeye başlayın.
Pişirme evresinde çok sık ve gerekmedikçe karıştırma işlemi yapmayın.
Eğer sulu domates kullandıysanız karıştırmanıza gerek yoktur. Ancak etli ve suyu az domates kullandıysanız zaman zaman dibi tutmaması için karıştırabilirsiniz.
Yaklaşık 20-25 dakika içerisinde, kaynama başlayınca, domateslerin renk ve kıvamının değiştiğini göreceksiniz. Bu aşamada ocağı kapatabilirsiniz.
Ardından başka bir tencerede su kaynatın.
Cam kavanozu ve kapağı ile birlikte suya atıp çıkarın.
Kavanozun içerisinde su kalmamasını sağlayın, baş aşağı pozisyonda durması yeterlidir.
Her kavanoz için bir çay kaşığı tuzu üzerine serpin ve kapağını örtün.
Domateslerin bozulmaması için kavanozu sıkıca kapatmanız önemlidir.
Kavanozları kaynar suyun kucaklayıcı sıcaklığında 5 dakika boyunca bekletilir.
Ardından baş aşağı şekilde kavanozu çevirip bir tepsinin üzerine dizin.
Birkaç saat sonra konserve kapağınız eğer içeri doğru çukurlaşmışsa, konserveniz hazırdır.
Konservenizi serin yerlerde saklayın.
Not: Kavanozların kaynar suda bekletilmesi bozulmadan uzun süre dayanmasına yardımcı olur.

Bu detaylı domates konservesi rehberi ile kış boyunca yazın taze domateslerinin lezzetini yaşayabilirsiniz. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan bu konserveler, kış sofralarınızı yaz lezzetleriyle zenginleştirecek. Adım adım tarifi takip ederek, domateslerinizi sağlıklı ve lezzetli bir şekilde konservelenmiş hale getirin. Kış boyunca lezzetli yemeklerinize eşlik edecek domates konservelerinizle, yazın bereketini her mevsim hissedin. Afiyet olsun!