Ustaların sırrını açıkladığı, tel tel ayrılan haşhaşlı çörek tarifini denemeye hazır mısınız? Bu kolay ve pratik tarif ile hem kahvaltılarınızı hem de çay saatlerinizi şenlendirebilirsiniz. Lezzetiyle herkesi büyüleyecek haşhaşlı çörekler için işte adım adım tarifimiz...

Her lokmada ayrı bir lezzet sunan haşhaşlı çörek tarifi ile sofralarınızı şenlendirin. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu tarif, tel tel ayrılan yapısı ve muhteşem lezzeti ile vazgeçilmeziniz olacak. Çay saatlerinize renk katacak bu enfes tarif için işte detaylar...

Ağızda dağılan ve tel tel ayrılan haşhaşlı çörek tarifi ile mutfağınızda harikalar yaratmaya hazır mısınız? Bu tarifle, lezzetli ve pratik çörekler yaparak kahvaltı ve çay saatlerinizi zenginleştirebilirsiniz. İşte ustaların sırrını paylaştığı haşhaşlı çörek tarifinin detayları...

Malzemeler

Hamuru İçin:

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
Yarım su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta (sarısı üzerine ayrılacak)
3 yemek kaşığı şeker
1 paket instant maya
1 çay kaşığı tuz
7,5 su bardağı un

Haşhaşlı Harç İçin:

250 gram sarı haşhaş ezmesi
Yarım su bardağından 1 parmak fazla sıvı yağ
4 yemek kaşığı şeker

Yapılışı

Hamurun Hazırlanması:

Masterchef Kuru fasulye yapımı! İşte Kuru fasulyeye lezzet katan tüyo Masterchef Kuru fasulye yapımı! İşte Kuru fasulyeye lezzet katan tüyo

Malzemeleri Karıştırın:

Bir kaba ılık süt, ılık su, şeker ve mayayı ekleyin ve karıştırın.
Un hariç diğer malzemeleri ekleyin ve tekrar karıştırın.

Hamuru Yoğurun:

Unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın.
Hafif ele yapışan yumuşak bir hamur elde edin.
Düz bir zemine un serpip hamuru toparlayın.

Hamuru Mayalandırın:

Yoğurma kabını bir miktar sıvı yağ ile yağlayın ve hamuru kabın içine alın.
Hamurun üzerini de bir miktar yağlayın.
Hamurun üzerini streçleyip ılık bir ortamda bir saat mayalandırın.

Haşhaşlı Harcın Hazırlanması:

Harcı Hazırlayın:

Haşhaşlı harç için gerekli malzemeleri bir kabın içine alıp karıştırın ve bir kenara alın.

Hamurun Şekillendirilmesi:

Hamuru Hazırlayın:

Mayalanan hamuru düz bir zemine alıp hafifçe toparlayın.
Hamuru 6 eşit parçaya bölüp beze yapın ve 15 dakika mayalandırın.

Hamuru Açın:

İlk bezeden başlayarak önce elinizle hafif bastırın, ardından merdaneyle büyük servis tabağı büyüklüğünde açın.
Açtığınız hamuru yağladığınız bir tepsi veya tabağa alın.
Aralarına bir miktar haşhaşlı harç koyup her yerine yayın.
Bütün hamurları aynı şekilde açıp üst üste koyun ve aralarına haşhaş sürün. En üste sürmeyin. Bu şekilde 10 dakika mayalandırın.

Hamuru Kesin ve Şekillendirin:

Mayalanan hamurları 1 santimetre kalınlığında olacak şekilde elimizle bastırarak açın.
Hamuru 1,5 – 2 cm aralıklarla 12-14 parçaya kesin.
Kestiğiniz hamurları iki ucundan tutup döndürün ve kendi etrafında dolayarak şekil verin.
Şekillendirdiğiniz hamurları yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
Tepsinin üzerine bir bez örtüp 10-15 dakika daha mayalandırın.

Pişirme:

Yumurta Sarısı Sürme:

Ayırdığınız yumurta sarılarını sıvı yağ ile çırpın ve çöreklerin üzerine sürün.

Pişirme:

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirin.

Bu kolay ve lezzetli haşhaşlı çörek tarifi ile kahvaltı ve çay saatlerinizi şenlendirin. Tel tel ayrılan, pamuk gibi çörekler ile sofralarınıza farklı bir lezzet katabilirsiniz. Deneyin ve bu eşsiz lezzetin tadını çıkarın. Afiyet olsun!