Çay saatlerinizi lezzetli bir haşhaşlı börek tarifi ile şenlendirin! Haşhaşın büyüleyici aroması ile tanışın

Haşhaşın büyüleyici aromasıyla tanışmaya hazır mısınız? Sizlere muhteşem bir haşhaşlı börek tarifi sunuyoruz. Sofralarda ona da yer açın. Görüntüsü ile mest eden tadına doyum olmaz kat kat börek tariflerine alternatif haşhaşlı börek favoriniz olacak.
 

HAŞHAŞLI BÖREK TARİFİ MALZEMELERİ

Bir adet yumurta
Bir su bardağı ılık süt
Dört su bardağı un
3'te 4 çay bardağı sıvı yağ
Bir yemek kaşığı şeker
Bir çay kaşığı tuz
Yarım paket yaş maya

Böreğiniz fırından çıkınca sönüyor mu? İşte kabarmış ve çıtır kalan böreklerin sırrı! Böreğiniz fırından çıkınca sönüyor mu? İşte kabarmış ve çıtır kalan böreklerin sırrı!

İç harcı için:

Bir çorba kasesi haşhaş ezmesi
Üç yemek kaşığı sıvı yağ

Haşhaşlı çörek nasıl yapılır?

Öncelikle derin bir kabın içine süt, su, şeker, mayayı ekleyelim ve karıştıralım.
Un hariç diğer malzemeleri de ekleyip tekrar karıştıralım.
Elenmiş unu içine azar azar ekleyerek kaşıkla karıştıralım.
6 su bardağı unu elimi değdirmeden kaşık yardımı ile karıştırdım.
Diğer kalan unları elimizle yoğurarak ekleyelim ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
Hamurumuzu streçleyip bir örtüye sarıp en az bir saat dinlendirelim.
Hamurumuz dinlenirken haşhaşlı harç için gerekli malzemeleri bir kabın içine alıp karıştıralım ve bir kenara alalım.
Kabarmış olan hamurumuzu biraz un serptiğimiz tezgaha alalım.
Hamuru 6 eşit parçaya bölelim.
İlk yaptığımız bezeden başlayarak pasta tabağı büyüklüğünde elimizle açalım. Hepsi için aynı işlemi uygulayalım.
Tekrardan ilk açtığımız bezeden başlayarak merdane yardımıyla servis tabağından biraz büyük olacak şekilde açalım.
Açtığımız hamurun üzerine bir miktar haşhaşlı harçtan koyup her yerine yayalım.
Bütün hamurları aynı şekilde açıp üst üste koyup arılarına haşhaş koyalım.
En üstte koyduğumuz hamurun üzerine harç koymuyoruz.
Üst üste koyduğumuz hamurları elimizle bastırarak 1 santimetre kalınlığında olacak şekilde açalım.
1, 5 – 2 cm aralıklarla hamuru 12-14 parçaya keselim.
Kestiğimiz şeritlerin iki ucundan elimizle tutup biraz açalım ve döndürelim.
Döndürdüğümüz hamuru tezgaha koyup kendi etrafında dolayalım ve yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim.
Diğer hamurlar için de aynı işlemi uygulayalım.
Bitirdikten sonra tepsinin üzerine bir bez örtüp 10-15 dk. daha mayalandıralım.
Ayırdığımız yumurta sarılarına 2 çorba kaşığı sıvı yağ ekleyelim ve çırpalım.
Çöreklerimizin üzerine sürelim.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun.