Evde taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktalarını keşfedin. Doğru süt seçiminden tuzun sertleştirici etkisine kadar tüm detaylar makalemizde.

Tuzun yoğurtta bilinmeyen sırrı nedir? Evde mükemmel kıvamda yoğurt yapmanın yöntemlerini ve detaylarını hakkında tüm bilgiler...

MasterChef Lahmacun tarifi: Çıtır çıtır Lahmacun nasıl yapılır? MasterChef Lahmacun tarifi: Çıtır çıtır Lahmacun nasıl yapılır?

Yoğurt mayalama işlemi kimine göre oldukça meşakkatliyken kimine göre ise tek tercih olabiliyor. Peki evde taş gibi yoğurt mayalamak için dikkat edilmesi gereken püf noktaları neler? Hiç duymadığınız tuz detayı sizi çok şaşırtacak. Detaylar haberimizde...

Günümüzde evde yoğurt mayalama işlemi oldukça yaygın bir hale geldi. Birçok kişi mayaladıkları yoğurdun sulu, akışkan ve ekşi olmasından şikayetçi. Peki ev yoğurdunun sert olması için mayalama işleminde dikkat edilmesi gerekenler neler? Ev yoğurdu nasıl mayalanır?

Doğru süt seçimi çok önemli

Yoğurt mayalama işleminde süt seçimiyle ilgili akıllarda iki ayrım oluşuyor. Kişiler genellikle süt seçerken pastörize ve çiğ süt arasında kararsız kalıyor. Yoğurt yapımı için en doğru süt seçiminin çiğ süt olduğunu belirtelim. 

Yoğurdun istenilen kıvamda tutması için sütün ham olması oldukça önemli. Birçok işlemden geçen pastörize süt, yoğurdu mayalarken bazı aksilikler yaşanmasına neden olabilir. Ancak elbette ki pastörize süt kullanarak yoğurt mayalamak da mümkün.

Yoğurt mayalarken dikkat edilmesi gereken püf noktalardan biri ise süt sıcaklığıyla ilgili. Gereğinden fazla sıcak olan süt, yoğurdun yumuşamasına neden olur. Bu nedenle yoğurt mayalarken ideal süt ısısının 40 derece olması gerekir.

Mayalama işleminde yoğurdun sulanmasını engelleyen önemli bir tüyo da işlem sırasında tuz kullanmak. Yoğurt mayası süte karıştırılırken yarım çay kaşığı tuz, yoğurdun sertleşmesinde etkili oluyor.

Taş gibi bir ev yoğurdu için bu adımları izleyin
Pek çok kişinin 'ev yoğurdu' olarak adlandırdığı evde mayalayarak hazırlanan yoğurt, sağlığa zararlı olabilecek pek çok katkı maddesinin dışında kalıyor. Ev yoğurdu birçok kişiye göre hem sağlık hem de ekonomik açıdan çok daha faydalı oluyor. 

Evinizde aşçıların formüllerini aratmayan bir yoğurt mayalamak için; 

Tencereye sütü eklemekle başlayın. Sütü koyduğunuz tencerenin içine bir fincan tabağı veya süt için farklı bir aparat ekleyebilirsiniz. Bu, sütün taşması durumunda oluşacak sorunlara kolaylık sağlar. Süt kaynamaya başladıktan sonra kendi seviyesinin bir parmak altına indiğinde ocaktan çekebilirsiniz

Kaynama işleminin ardından bir kepçe kullanarak sütü kavanozlara boşaltın. Sütün ısısı mayalanma kıvamına geldiğinde her kavanoza bir çay kaşığı maya ekleyerek karıştırın. Karıştırma işlemi, mayanın yoğurda daha iyi karışmasını sağlar.

Hazırladığınız yoğurdu birkaç kat beze sarıp ısı kaybetmesini önleyin. Mayalanma süresi için ise tercihe bağlı bir zamanlama olabilir. Örnek olarak gece 24.00'te mayalanan yoğurdu sabah 08.00'de buzdolabına koymanız gerekiyor. Buzdolabında 24 saat bekledikten sonra taş gibi ev yoğurdu hazır!