Ege mutfağının geleneksel lezzetlerinden fava, kuru bakla ve zeytinyağı kullanılarak hazırlanır. Soğuk servis edilen bu meze, özellikle yaz aylarında serinletici ve hafif bir alternatif sunar.

Deneyen bir daha yapıyor! Yufka arasına sürdüğünüz bu malzeme böreğinizi zirveye taşıyacak Deneyen bir daha yapıyor! Yufka arasına sürdüğünüz bu malzeme böreğinizi zirveye taşıyacak

Kuru baklanın mucizevi dönüşümüne tanık olun! Ege'nin en sevilen mezelerinden fava, zengin besin değerleri ve olağanüstü lezzetiyle sofralarınıza sağlık ve lezzet katıyor.

Fava, Türk mutfağında sağlıklı ve lezzetli bir başlangıç olarak öne çıkar. Bu kolay tarif ile Ege'nin geleneksel mezelerini evinizde yeniden keşfedin ve misafirlerinizi etkileyin!

Malzemeler:
1 su bardağı kuru bakla
1 adet orta boy soğan
2-3 diş sarımsak (isteğe bağlı)
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 limonun suyu
1 çay kaşığı şeker
Tuz
Su (baklayı haşlamak için)
Üzeri için dereotu

Yapılışı:

Baklaları hazırlama: Kuru baklayı bir gece önceden suda bekletin. Ertesi gün, suyunu süzüp durulayın.

Baklaları haşlama: Tencereye baklaları, ince doğranmış soğanı, zeytinyağının yarısını, şekeri ve biraz tuz ekleyin. Üzerini geçecek kadar su ilave edin. Baklalar iyice yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. Gerekirse su ekleyebilirsiniz.

Püre haline getirme: Baklalar piştikten sonra karışımı blender veya mutfak robotundan geçirin ya da ezerek püre haline getirin.

Kıvam ve tat ayarı: Püre haline getirdiğiniz favayı bir süre daha ocakta karıştırarak pişirin. Limon suyunu ve kalan zeytinyağını ekleyin. Kıvamını kontrol edin, gerekirse biraz su veya zeytinyağı ekleyebilirsiniz.

Soğutma ve servis: Fava karışımını servis tabağına dökün ve düzleştirin. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında soğutun. Servis etmeden önce üzerine ince doğranmış dereotu serpin ve biraz zeytinyağı gezdirin.