Sevilen yemek yarışması Masterchef'te, şeflerin isteği üzerine yarışmacılar Laz böreği yaparak lezzet savaşına giriştiler. Bu enfes tatlıyı evde denemek isteyenler için adım adım tarif ve önemli ipuçlarını sizler için derledik.

Laz böreği, Karadeniz bölgesinin en meşhur tatlılarından biri olup, Masterchef sahnesinde yarışmacılar tarafından ustalıkla hazırlandı. Şimdi siz de bu lezzetli tatlıyı evinizde yapabilir, sevdiklerinize sunabilirsiniz. İşte detaylı tarif ve püf noktaları!

Masterchef'te tatlı bir rekabet yaşanırken, izleyiciler de Laz böreği tarifini ve yapım aşamalarını öğrenme fırsatı buldu. Doğu Karadeniz'in vazgeçilmez tatlısını evde denemek için gereken her şey bu rehberde!

malzemeler

Hamuru için gerekli malzemeler

3 adet yumurta

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı sıvı yağ

1 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı tuz

Aldığı kadar un

Nişasta (hamur açmak için)

Muhallebisi için gerekli malzemeler

1 litre süt

1 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı mısır unu

1 çay bardağı buğday unu

1 yemek kaşığı tereyağı

1 paket vanilya

Şerbeti için gerekli malzemeler

3 su bardağı toz şeker

2,5 su bardağı su

1 dilim limon

Üzeri için gerekli malzeme

100 gram eritilmiş tereyağı

Laz böreği nasıl yapılır?

Su ve şeker tencereye koyulur ve ateşe verilir. Kaynamaya başladıktan sonra limon dilimi eklenir ve kısık ateşte 15 dakika kaynatılır. Ardından ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.

Süt, şeker, mısır unu, buğday unu ve yumurta bir tencereye alınır. Orta ateşte sürekli karıştırarak koyu bir kıvam alana kadar pişirilir. Kıvam aldıktan sonra tereyağı ve vanilya eklenir. Karıştırılır ve ocaktan alınır. Ardından soğumaya bırakılır.

Bir kapta yumurta, yoğurt, sıvı yağ, kabartma tozu ve tuz karıştırılır. Yavaş yavaş un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur 16 eşit bezeye ayrılır. Bezelerin üzeri örtülür ve 20 dakika dinlendirilir. Hamur dinlendikten sonra bezeler nişasta yardımıyla ince yufkalar olacak şekilde açılır.

Yağlanmış fırın tepsisine 8 adet yufka üst üste serilir. Her yufkanın arasına tereyağı sürülür. Soğuyan muhallebiyi yufkaların üzerine döküp iyice yayılır. Kalan diğer 8 yufkayı da aynı şekilde muhallebinin üzerine serilir ve yine her yufkanın arasına tereyağı sürülür. En üst yufkanın üzerine de tereyağı sürdükten sonra börek dilimlenir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirilir. Fırından çıkan sıcak böreğin üzerine soğuk şerbeti dökülür. Şerbetin böreğe iyice çekmesi için dinlendirilir. Ardından dilimleyerek servis edilir. İsteğe göre üzerine pudra şekeri veya toz Antep fıstığı serpilebilir.

Laz böreği püf noktası

Muhallebiyi pişirirken güzel bir şekilde karıştırmalı ve pürüzsüz bir kıvam elde edilmelidir.

Lokanta ustalarından sırlarla dolu Orman Kebabı tarifi Lokanta ustalarından sırlarla dolu Orman Kebabı tarifi

Laz böreğinin diğer bir püf noktası ise hamurun iyi dinlenmesidir.