Bayram sofralarının gözdesi ev baklavası, aslında düşündüğünüz kadar zor değil. Bu pratik tarif ile evde kıyır kıyır baklava yapabilirsiniz.

Ev baklavası, bayramların olmazsa olmaz tatlıları arasında. Bu tarif ile evde kolayca hazırlayabileceğiniz enfes baklavayı deneyin.

Herkesin sevdiği ev yapımı baklava, bu tarif ile mutfaklarınıza misafir oluyor. İşte kıyır kıyır, ağızda dağılan baklava yapmanın sırları.

MALZEMELER

Lokanta ustalarından sırlarla dolu Orman Kebabı tarifi Lokanta ustalarından sırlarla dolu Orman Kebabı tarifi

Hamuru için:

5 su bardağı un
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
1/2 çay kaşığı tuz
1 su bardağı ılık süt

İçi için:

500 gram dövülmüş ceviz içi

Üstü için:

300 gram tereyağı (21 yemek kaşığı)

Açmak için:

1 su bardağı nişasta
1 su bardağı un

Şerbeti İçin:

4 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limonun suyu

TARİF

Öncelikle şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakalım. Şerbeti için; su ve şekeri bir tencereye alın ve ocağın altını açın. Şeker tamamen eriyip şerbet kaynamaya başlayınca 15 dakika kadar kaynatın, ardından limon suyunu da ekleyip 5 dakika daha kaynatın ve ocağın altını kapatıp şerbeti soğumaya bırakın.
Hamuru için süt hariç diğer malzemeleri bir kaba alın ve ılık sütü yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamına göre ekstra süt ya da un ilave edebilirsiniz.
Hamuru minimum 15 dakika yoğurun ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.
Hazırladığınız hamuru 30 eşit bezeye ayırın. Bezelerin üstünü kurumamaları için nemli bir bezle örtün.
Açmak için nişasta ve unu bir kapta karıştırın ve her bir bezeyi her seferinde bir miktar nişastalı un karışımından dökerek önce pasta tabağı büyüklüğünde açın
Pasta tabağı büyüklüğünde açtığınız her bir hamuru tekrar üstlerine nişasta ve un karışımdan dökerek açabildiğiniz kadar ince olacak şekilde yuvarlak fırın tepsisi büyüklüğünde açın.
Açtığınız hamurların arasına birbirlerine yapışmamaları için nişasta ve un karışımı dökerek üst üste dizin ve üstlerine nemli bir bez örterek 5 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Kullanacağınız tepsinin dibini ve kenarlarını eritmiş olduğunuz tereyağıyla ve bir fırça yardımıyla güzelce yağlayın.
Yağladığınız tepsiye 3 kat yufka serin ve üstüne bolca ceviz serpiştirin. Ardından üstüne 1 kat daha yufka serin ve tekrar ceviz serpiştirin. Bu şekilde bir kat yufka bir kat ceviz serperek devam edin sadece en üst kata 2 kat yufka serin ve üstüne ceviz serpmeyin.
Tüm malzemeler bittiğinde baklavanızı istediğiniz gibi dilimleyin ve eritmiş olduğunuz tereyağını üstünde ıslanmamış yer kalmayacak şekilde tepsinin üstüne gezdirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü güzelce kızarana dek yaklaşık 25 dakika pişirin.
Baklava fırından çıkar çıkmaz üstüne soğumuş olan şerbeti dökün ve baklava şerbeti çekene dek minimum 3 saat bu şekilde bekletin.
Baklavanız şerbetini çektiğinde servise hazırdır. Ilık ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Ev yapımı baklava tarifi ile bayram sofralarınıza lezzet katın. Bu kıyır kıyır, ağızda dağılan baklava, bayramın yıldızı olmaya aday. Hem pratik hem de lezzetli bu tarif ile misafirlerinizi mutlu edin. Şimdi mutfakta yerinizi alın ve bu harika baklavayı yapmaya başlayın, bayramı tatlı bir başlangıçla kutlayın!