Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan ve özellikle Akdeniz bölgesinde sofraların yıldızı haline gelen analı kızlı çorbasını keşfetmeye hazır mısınız? İşte, bu enfes çorbanın püf noktalarıyla dolu tarifi!

Adana bölgesinin gurme lezzetlerinden biri olan analı kızlı çorbası, kış sofralarınıza farklı bir tat katmaya hazır. Bu benzersiz çorbanın nasıl yapıldığını merak ediyorsanız, işte size ayrıntılı bir rehber.

Geleneksel Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan analı kızlı çorbası, hem doyurucu hem de lezzetli bir seçenek. Siz de evinizde bu eşsiz çorbanın tadını çıkarmak istiyorsanız, bu kolay ve pratik tarifi mutlaka denemelisiniz.

MALZEMELER

İç harcı için

200 g yağsız koyun kıyması
2 adet soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
100 g tereyağı
Tuz
Karabiber

Dış harcı için

250 g dövmelik dana eti
2.5 su bardağı ince siyah bulgur
1 adet yumurta
1 çay bardağı irmik
6 yemek kaşığı dolusu un
1 çay kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı tuz
1.5 su bardağı kadar su

Çorba suyu için

50 g tereyağı
1 adet büyük soğan
1.5 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 orta boy kase haşlanmış nohut
Tuz, karabiber
10-12 bardak su (Et suyu olursa daha güzel olur)
1 adet limon suyu
1 tatlı kaşığı kuru nane

TARİF

Her damakta izi bırakacak: Zeytinyağlı Barbunya tarifi Her damakta izi bırakacak: Zeytinyağlı Barbunya tarifi

Bir tencereye kıymayı koyun ve suyunu salıp çekene kadar kavurun. Suyunu çekmesine yakın küçük küçük doğradığınız soğanları ekleyin ve iyice suyunu çektirin.
Sonra salçasını, tereyağı ve baharatlarını ekleyip iyice kavurun. Kavrulan kıymayı tepsiye döküp soğutun.
Dış harcı için; dana etini et dövme makinasında iyice dövün (Makineniz yoksa kasapta 3 kez çektirin). Bulgurunuzu geniş kenarlı bir tepsiye koyun.
Üzerine yarım bardak su döküp karıştırın ve 5-10 dakika bekletin. Daha sonra yumurtayı kırın, irmiği, dövülmüş eti ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
Yoğururken salçaları ekleyin ve iyice özdeşleşene kadar yoğurun. Arada biraz su ekleyerek yoğurmaya devam edin.
En son unu ve baharatları ekleyip, yumuşak bir köfte hamuru elde edinceye kadar yoğurun.
Anaları için; ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayın, parmaklarınızın ucuyla yuvarladığınız hamurun içini oyun (Mümkün olduğunca ince yapın). İçine kavurduğunuz kıymadan 1.5 tatlı kaşığı kadar koyun ve hamuru yuvarlayıp kapatın.
Kıyma harcınız bitene kadar bütün hamurdan köfte büyüklüğünde kıymalı toplar hazırlayıp bir tepside biriktirin. Daha sonra kalan köfte hamurundan nohut büyüklüğünde toplar (Kızlar) hazırlayıp onları da bir tepside biriktirin.
Suyu için büyük bir tencereye tereyağını koyun, üstüne küçük yemeklik doğranmış soğanı ekleyin. Kavrulurken salçaları da ekleyip hafif kavurun.
Daha sonra et suyunu ilave edip biraz kaynayınca nohutları, tuzu ve karabiberi ekleyin. En son limon suyunu ekleyin.
Bunlar kaynarken yaptığınız ufak köfteleri (Kızlar), 5 dakika sonra da büyük köfteleri (Analar) ekleyin. Anaları suyun üstüne çıkınca çorbanın altını kapatın ve kuru naneyi ilave edip karıştırın. Sıcak servis yapın.

Analı kızlı çorbası, geleneksel Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir ve özellikle kış aylarında sofralarımızı şenlendiriyor. Bu enfes çorba tarifiyle, hem lezzetli hem de besleyici bir öğün hazırlayabilirsiniz. Tarifi denediğinizde, yorumlarınızı ve deneyimlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın! Afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi