Gelincik böreği, lezzeti ve yapımındaki özgünlüğü ile dikkat çeken bir yöresel lezzet. İzmir başta olmak üzere, Boşnak ve Selanik göçmenleri tarafından da sevilen bu böreği evde denemenin tam zamanı.

Geleneksel Türk mutfağının en özel lezzetlerinden biri olan gelincik böreği, lezzet avcılarının yeni gözdesi. Bu tarif ile gelincik otunun nasıl eşsiz bir böreğe dönüştüğünü keşfedin.

İzmir’in gizli kalmış lezzeti gelincik böreği, özel günlerinizde veya günlük sofralarınızda farklı bir tat arayanlar için mükemmel bir seçenek. Mis gibi açılan hamuru ve enfes iç harcı ile bu böreği mutlaka denemelisiniz.

GELİNCİK BÖREĞİ

MALZEMELER

2 demet gelincik otu

1/2 demet maydanoz

1/2 demet dereotu

1 orta boy kuru soğan

250 gram lor peyniri

MasterChef Lahmacun tarifi: Çıtır çıtır Lahmacun nasıl yapılır? MasterChef Lahmacun tarifi: Çıtır çıtır Lahmacun nasıl yapılır?

3 yemek kaşığı zeytinyağı

2 çay kaşığı kuru nane

1 çay kaşığı kırmızı pul biber

1 çay kaşığı karabiber

3 yemek kaşığı tereyağı

HAMURU İÇİN:

2 su bardağı un

Yarım çay bardağı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı tuz (Tatlı kaşığınız büyükse 2 çay kaşığı tuz kullanabilirsiniz.)

1 adet yumurta sarısı

Su

HAZIRLANIŞI:

Unu yoğurma kabına aldıktan sonra yumurta, zeytinyağı, tuz ve azar azar su ilave edin.

Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun. Hamurunuz ele yapışıyorsa bir miktar un ilave ederek yoğurmaya devam edin.

Hamuru 4 eşit parçaya ayırıp üzeri örtülü bir şekilde 20 dakika dinlenmeye bırakın.

Ardından böldüğünüz her parçayı elinizle çekiştirerek veya merdane yardımıyla yufka şeklinde açın.

Gelincik otunu güzelce yıkayıp saplarını yapraklarından ayırın. Bu işlemin ardından saplarını atmak yerine başka bir yemekte kullanabilirsiniz.

Yıkadığınız yaprakları bir süzgece koyup suyu süzülene kadar bekletin.

Suyu süzülen gelincik yapraklarını ince ince doğrayın ve bir miktar tuzla ovun. Bunun yerine sıcak suda yaklaşık 10 dakika bekletmeyi de tercih edebilirsiniz.

İnce doğranmış soğan, maydanoz ve dereotunu gelincik otuna ilave edin ve bir kaşık yardımıyla karıştırın.

Otlara peyniri, zeytinyağını, tuzu, pul biberi ve karabiberi ekleyin

Hamurun 1/4 'lük kısmını katlayıp bu bölümün üstüne iç harcından ekleyin.

Yufkayı dürüm şeklinde sarıp tepsinin ortasından başlayarak daire biçimde yerleştirin. Sardığınız diğer yufkaları da tepsinin tabanı kaplanana kadar dizin.

Tereyağını eritin ve yufkanın üzerinde gezdirin. Dilerseniz böreğiniz üzerine susam veya çörek otu ekebilirsiniz.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, böreğin üzeri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.

Damakları şenlendiren gelincik böreğiniz hazır!

Gelincik böreği, lezzetli bir keşif ve mutfakta deneyimlemesi gereken benzersiz bir tat. Bu yöresel tarif, İzmir'in ve Türk mutfağının zenginliğini sofralarınıza taşıyacak. Kendi mutfağınızda bu eşsiz lezzeti deneyerek, geleneksel lezzetlere yeni bir soluk getirebilirsiniz. Afiyet olsun!