12- Çocukların arka koltukta seyahat etmesine dikkat ediniz...

Çocuk emniyet kilitlerini kapalı tutunuz. 12 yaşından veya daha küçük çocuklar mutlaka aracın arka koltuğunda seyahat etmeli. Çünkü arabanın önündeki hava yastığı çocuklarda göz ve göz yuvası yaralanmalarına sebep olabileceği gibi kafa ve boyun yaralanmalarına sebep olabilir.

Çocukların önde oturmak isteklerine uymaktan, emniyet kurallarına uymak, çocuklarımızı daha çok sevmektir. Hele hele küçük çocukları kucağınıza alıp, onlara direksiyonu vermeyiniz. Bu onları sevindirir ama ahiri felakete götürebilir.

13- Acil yardım araçlarına öndeki araç yol verdiğinde açıkgözlülük yapmaya çalışarak, trafiği tehlikeye sokarak peşine takılmayınız veya acil araçların hakkını gasp etmeyiniz.

Özellikle, bir deprem veya başka bir afet sonrasında çok acil ihtiyaç olmadıkça, şehrin ana caddelerine trafiğe çıkmayınız. Çünkü afet sonrası buralar acil araçlar için çok önemlidir. Hastanelere, ilçelere ve köylere ulaşacak araçlar bu ana yolları kullanacaktır. Mesela, Tokyo’da olası afetlerde, 120 km uzunluğunda, acil durum araçlarının kullanacağı yol trafikte ayrılmıştır. 

Unutmayalım, Acil yardım araçları asla geç kalmak istemez ama maalesef hep geç bırakılır. Buna da biz sebep olmayalım.
    
14- Kapalı alanlara LPG‘li araç park etmeyiniz. Normalde yasaktır ama çok zaman dikkat edilmez de olası faciaya adeta çanak tutulur. Ayrıca, kapalı alanlarda aracı çalıştırıp uzun süre içerisinde kalmayınız. Egzoz gazından zehirlenme olabilir. (geçmişte Çorum’da garajda araç içinde uyuyan iki şoför zehirlenerek hayatını kaybetmişti) 

15- Alkollü araç kullanmayınız. Sigara kullanıyorsanız mümkünse araç kullanırken içmeyiniz. 

Yaşamak ve yaşatmak istiyorsanız, kesinlikle alkollü araç kullanmayınız. Kullananları en yakınınızda olsa -onların iyiliği için-  ihbar ediniz.

Pek çok kazanın nedeni alkoldür. Miktarı arttığında kandaki oksijen azalır ve beyin yeterince oksijen alamadığı için fonksiyonlarını kaybetmeye başlar. Denge, görme, işitme fonksiyonlarında zayıflama olur. Yorgunluk, dikkat azalması, hafıza kaybı, intikal eksikliği, uyuşukluk, uyuklama, tepkisizlik, karar yanlışlığı oluşur. Uyarıcı etkileri de vardır alkolün. Korku azalır, kendine güven artar. Aşırı hız isteği artabilir. 

Sürücü koltuğunda sigara içmek riski az da olsa tehlikelidir. Sigarayı paketten çıkartmak ve yakmak dikkati bir an da olsa akan trafikten uzaklaştırır. Bu durum özellikle yoğun kent içi trafiğinde tehlike oluşturur. Eğer kesinlikle sigara yakacaksanız, hiç olmasa kırmızı ışıklarda, araç tümüyle durunca gerçekleştirin bu işlemi. Sigaranın külünü kül tablasına bakmadan silkeleyin. Külünüzü kesinlikle açık camdan silkelemeye kalkışmayın. Hava akımı nedeniyle sıcak kül aracın içine yayılabilir ve gözünüze kaçabilir. Eğer herhangi bir nedenle sigaranın ateşi üstünüze ya da koltuğa düşmüşse, onu oradan atmak için can havliyle direksiyon güvenliğini tehlikeye atmayın. Ya yanınızdakinden yardım isteyin ya da aracınızı güvenli bir biçimde yavaşlatarak sağa alın ve gerekeni öyle yapın. -tiryakisi iseniz- siz yine sabır deyip, sigara içmemeyi alışkanlık haline getirin. Maddi manevi kazananlardan olursunuz.

Bu zamana kadar belki gömleğiniz, belki pantolonunuz yanabilir ama yanık bir pantolon çarpışmış bir araçtan daha az can yakıcıdır.

Sigara izmaritlerini aracın camından kesinlikle atmayalım, yoksa istemeden o güzelim ormanlarımızın bir anda kül olmasına sebep olabilir ve ömür boyu vicdan azabı çekeriz.

Seyahat esnasında aracın camından bir şeyler dışarı atmayınız ve araçtakilere attırmayınız.

Telkinden çok, temsil önem arz eder, önce siz örnek olunuz. 

*
TAVSİYE: 50 yılın birikimi olan, muhtevasında 660 adet farklı nükteli nasihatin yer aldığı Mahirane Söylemler ve –hikâyeden şiire sızan- Susamak kitaplarımı mutlaka okumanızı ve evlatlarınıza okutmanızı samimi olarak tavsiye ediyorum. Yukarıdaki telefondan iletişime geçerek, benden imzalı olarak (tanesi 50 TL) veya Osmancık’ta Topçuoğlu Mağazası’ndan temin edebilirsiniz.