Tel tel ayrılan, ağızda dağılan haşhaşlı çörek tarifimizle tanışmaya ne dersiniz? Mis kokulu bu lezzetle, hem mutfakta harikalar yaratacak hem de misafirlerinizi etkileyeceksiniz. İşte her adımı kolay ve pratik haşhaşlı çörek tarifi!

Evinizde ustalara taş çıkaracak haşhaşlı çörek yapmanın püf noktalarını mı arıyorsunuz? Tel tel ayrılan, lezzetiyle büyüleyen bu çörek tarifimizle mutfakta harikalar yaratın. Adım adım tarifimizi takip ederek siz de bu lezzeti keşfedin!

Aşçıların sırrı ortaya çıktı! Bir de böyle deneyin: Yeşil fasulyeyi çok daha lezzetli hale getirmenin pratik yolu Aşçıların sırrı ortaya çıktı! Bir de böyle deneyin: Yeşil fasulyeyi çok daha lezzetli hale getirmenin pratik yolu

Lezzetiyle büyüleyen haşhaşlı çörekler yapmak artık çok kolay! Tel tel ayrılan, ağızda dağılan bu çörek tarifimizle hem mutfakta harikalar yaratacak hem de misafirlerinizi etkileyeceksiniz. İşte size adım adım haşhaşlı çörek yapımı!

Malzemeler:

Hamur İçin:

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
Yarım su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta (sarısı üzerine ayrılacak)
3 yemek kaşığı şeker
1 paket instant maya
1 çay kaşığı tuz
7,5 su bardağı un

Haşhaşlı Harç İçin:

250 gram sarı haşhaş ezmesi
Yarım su bardağından 1 parmak fazla sıvı yağ
4 yemek kaşığı şeker

Yapılışı:

Hamurun Hazırlanması:

Geniş bir kabın içine ılık süt, su, şeker ve mayayı ekleyin ve karıştırın.
Un hariç diğer malzemeleri de ekleyip tekrar karıştırın.
Unu yavaş yavaş kontrollü bir şekilde ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
Hafif ele yapışan yumuşak bir hamur elde edin. Gerekirse düz bir zemine un serpip hamuru toparlayın.
Yoğurma kabınıza bir miktar sıvı yağ ile her yerini yağlayın ve içine hamurunuzu alın. Hamurun üzerini de bir miktar yağlayın.
Hamurun üzerini streç film ile kapatıp ılık bir ortamda bir saat mayalandırın.

Haşhaşlı Harcın Hazırlanması:

Hamur mayalanırken haşhaşlı harç için gerekli malzemeleri bir kabın içine alın, karıştırın ve bir kenara alın.

Hamurun Şekillendirilmesi:

Kabaran hamuru düz bir zemine alıp hafifçe toparlayın.
Hamuru 6 eşit parçaya bölüp beze yapın ve 15 dakika mayalandırın.
Mayalanan ilk bezeden başlayarak önce elinizle hafif bastırın, ardından merdaneyle büyük servis tabağı büyüklüğünde açın ve yağladığınız bir tepsi ya da tabağa alın.
Aralarına bir miktar haşhaşlı harç koyup her yerine yayın. Bütün hamurları aynı şekilde açıp üst üste koyun ve aralarına haşhaş sürün. En üste sürmeyin. Bu şekilde 10 dakika mayalandırın.

Çöreklerin Hazırlanması:

Üst üste koyduğunuz hamurları 1 santimetre kalınlığında olacak şekilde elinizle bastırarak açın.
Hamuru 1,5 – 2 cm aralıklarla 12-14 parçaya kesin.
Kestiğiniz hamurları iki ucundan tutup döndürün ve kendi etrafında dolayarak yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.
Diğer hamurlar için de aynı işlemi uygulayın.
Bitirdikten sonra tepsinin üzerine bir bez örtüp 10-15 dakika daha mayalandırın.

Pişirme:

Ayırdığınız yumurta sarılarını sıvı yağ ile çırpın ve çöreklerin üzerine sürün.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri hafif kızarana kadar pişirin.

Bu özel haşhaşlı çörek tarifiyle, siz de evinizde tel tel ayrılan, ustalara taş çıkaracak çörekler yapabilirsiniz. Misafirlerinizin ve ailenizin beğenisini kazanacak bu lezzetli çörekleri hemen deneyin ve bu lezzeti herkesle paylaşın. Afiyet olsun!