Fava, Ege mutfağının olmazsa olmazlarından. Bu tarif ile kuru baklanın nasıl lezzetli bir yemeğe dönüştüğünü öğreneceksiniz. Hem lezzetli hem de besleyici!

Sağlıklı ve lezzetli bir Ege klasiği olan fava, bu kolay tarifle mutfaklarınıza geliyor. Ege'nin taze lezzetlerini evde denemeye hazır olun!

Fava, kuru bakladan yapılan ve Ege mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Bu basit ve lezzetli tarif ile fava yapımının püf noktalarını öğrenin.

FAVA TARİFİ

Böreğiniz fırından çıkınca sönüyor mu? İşte kabarmış ve çıtır kalan böreklerin sırrı! Böreğiniz fırından çıkınca sönüyor mu? İşte kabarmış ve çıtır kalan böreklerin sırrı!

MALZEMELER

500 gr kuru bakla
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 soğan
1.5 demet dereotu
1 limonun suyu
5-6 dal maydanoz
Yarım çay kaşığı toz kırmızı biber
Tuz

TARİF

İlk olarak kuru baklayı bol suyla ıslatın ve tencerede bekletin. Ertesi gün bol suda yıkayıp süzün.
Kullanacağınız soğanı temizleyin ve ince ince kıyın. Zeytinyağını tencereye alıp ısıtın.
Soğanı tavaya ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine baklaları ilave edin. 3-4 su bardağı su ekleyip baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Dereotunu temizleyip kıydıktan sonra, tencereye ilave edip karıştırın ve ocaktan alın. Robotla püre haline getirin.
Limon suyunu ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. Favayı kıyılmış maydanoz ve kırmızı biberle süsleyebilirsiniz.

FAVA YAPIMINDA PÜF NOKTALAR

Favayı yaparken dikkat edilecek en önemli nokta sudur. İlk olarak az miktarda su ile pişirin. Su çekilmiş yine de baklalar yumuşamamışsa, yavaş yavaş su ekleyebilirsiniz.
Baklalar yumuşadığında tencere içinde bir miktar su bırakmaya dikkat edin. Bu sayede püre haline getirmeniz kolaylaşacaktır.
Favayı soğutmadan servis etmeniz gerekir. Baklalar soğudukça sertleşmeye ve koyulaşmaya başlayacaktır.
Favayı robottan geçirirken büyük parçalar kalmamasına özen gösterin. Böylece pürenin tadı daha lezzetli olacaktır.

Fava, Ege mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Bu tarif ile fava yapmak hem kolay hem de keyifli. İster öğle yemeğinde ister akşam yemeğinde, fava sofralarınıza sağlık ve lezzet katacak. Deneyin, pişman olmayacaksınız!