Hira tatlısı, Tokat yöresine özgü, şerbeti kaynatmadan hazırlanan benzersiz bir lezzettir. Bu tatlı, geleneksel tatlarımız arasında yer alıyor.

Tokat'ın geleneksel lezzetlerinden Hira tatlısı, şerbeti kaynatılmadan hazırlanmasıyla dikkat çekiyor. İşte bu özel tatlıyı yapmanın tüm detayları...

Hira tatlısı, şerbetli tatlılar kategorisinde yer alır ve Tokat'ta uzun yıllardır sevilen bir lezzettir. Bu tatlı, özellikle şerbeti kaynatılmadan hazırlanmasıyla bilinir.

Malzemeler

1 adet yumurta
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı irmik
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1/2 paket vanilin

Üstünü bulamak için:

1/2 su bardağı irmik

Şerbeti için:

2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su

HAZIRLANIŞI

Hira tatlısı için ilk olarak uygun bir tencereye su ve şekeri alın.

Şeker eriyene kadar karıştırın. Kaynamaya başlamadan altını kapatın ve soğumaya bırakın.

Yoğurma kabına hamur için gerekli tüm malzemeleri ekleyin. Bir spatula yardımıyla güzelce karıştırın.

Ele yapışan bir hamur elde edeceksiniz. Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.

Böreğiniz fırından çıkınca sönüyor mu? İşte kabarmış ve çıtır kalan böreklerin sırrı! Böreğiniz fırından çıkınca sönüyor mu? İşte kabarmış ve çıtır kalan böreklerin sırrı!

Genişçe bir kaba aldığınız irmiğin içine atın ve her tarafını irmikle kaplanacak şekilde yuvarlayın.

Tüm hamuru bu şekilde şekillendirin ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 25 dakika üzeri kızara kadar pişirin. Tatlılar fırından çıkar çıkmaz üstlerine soğuk şerbeti gezdirin. Şerbet tamamen çekene kadar tatlınızı dinlendirin.

Hira tatlısı tarifimizi denediğinizde, Tokat'ın geleneksel lezzetlerini sofranıza taşıyacaksınız. Şerbeti kaynatmadan hazırlanan bu tatlı, lezzetiyle sizi ve misafirlerinizi mest edecek. Şimdiden afiyet olsun!