Şekerpare yaparken hangi malzemeleri kullanmalısınız? Hamuru nasıl yoğurmalısınız? Şerbeti ne zaman dökmelisiniz? Bu soruların cevabını merak ediyorsanız bu yazı tam size göre. En kolay ve lezzetli şekerpare tarifini sizin için hazırladık.

Masterchef Hamsiköy sütlacı yapımı! Hamsiköy sütlacına lezzet katan tüyo Masterchef Hamsiköy sütlacı yapımı! Hamsiköy sütlacına lezzet katan tüyo

Şekerpare tarifi, şerbetli tatlılar arasında en sevilenlerin başında geliyor. Ağızda dağılmasının sırrı ise tatlı ve şerbetin sıcaklıklarının iyi ayarlanması. Burada dikkat edilmesi gereken önemli birkaç detayla tatlınız harika olacak.

İşte kıyır kıyır, tıpkı pastanelerdeki gibi enfes lezzetteki şekerparenin yapılış aşamaları…

ŞEKERPARE İÇİN MALZEMELER

200 gram tereyağı (oda sıcaklığında bekletilmiş)
1/2 su bardağı pudra şekeri
3/4 su bardağı irmik
2 yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
4 su bardağı un
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı sirke

Şerbeti için;

4 su bardağı toz şeker
4,5 su bardağı su
1 dilim limon

NASIL YAPILIR?
Şekerpare hamurunu yapacağınız genişçe bir kaba yoğurt, sirke ve karbonatı koyup karıştırın. 
1 tam yumurta+1 yumurta akını, pudra şekerini, tereyağını, irmiği ve vanilyayı alıp güzelce karıştırın.
Unu azar azar ekleyip yoğurun. 
İyice yoğrulan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp görseldeki gibi şekil verin. 
Üzerine kenara ayırdığınız yumurta sarısını sürün.
Çatalla fazla pastırmadan üzerlerine çizik atın.
180 derece önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. 
Şekerparenin şerbeti için su, şeker ve limonu küçük bir tencereye alın. 10-15 dakika kaynatıp altını kapatın. 
İlk sıcaklığı geçince şekerparenin üzerine dökün ve üzerlerine tepsi kapatın. Alt taraf şerbeti çekince döndürün. 
İyice şerbetini çekmesi için zamanınız uygunsa 1 gece bekletin. 
Servis yaparken çekilmiş Antep fıstığı serpebilirsiniz.

ŞEKERPARENİN ŞERBETİ SOĞUK MU SICAK MI OLMALI?
Şekerparenin şerbeti fırından çıktıktan hemen sonra dökülebilir. Hamur olmaması için 3 dakika kadar bekleyin. 3 dakika sonra ılık olan şerbeti sıcak şekerparenin üzerine gezdirin.

ŞEKERPARE TATLISININ PÜF NOKTALARI
Mynet’te yer alan bir içerikte; şekerpare tatlısını hazırlarken bilmeniz gerekenler paylaşıldı. Buna göre, şekerpare tatlısının püf noktaları arasında hamurun 15 dakika boyunca buzdolabında dinlendirilmesi yer alır. Hamurun dinlendirilmesi tatlının kıvam almasını kolaylaştırır. Şekerpare tarifinin püf noktalarından bir diğeri ise tatlının sıcakken soğutulan şerbetle buluşturulmasıdır.