Mustafa Şamil Ekinci, 2 Haziran 1941 yılında Kırşehir’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Ailesinin Trabzon’da fabrika kurma kararı ile Trabzon’a yerleşti. Burada, un, yem ve çuval fabrikalarının yanı sıra gazete ve birçok ticari işletme açarak iş hayatını Trabzon’da sürdürdü.

Trabzonspor Kariyeri

Yusuf Cihat Çelik’ten iddialı mesaj: 'Kocaelispor’un tek rakibi kendisi!' Yusuf Cihat Çelik’ten iddialı mesaj: 'Kocaelispor’un tek rakibi kendisi!'

Şamil Ekinci, Trabzonspor’a ilk olarak 1970 yılında Rıfat Dedeoğlu başkanlığında yönetim kurulu üyesi olarak katıldı. Başkanlığa adım atmadan önce yönetim kurulu üyeliği, umumi kaptanlık ve 2. başkanlık gibi görevlerde bulundu.

1975 yılında Trabzonspor başkanı seçilen Ekinci, Anadolu’dan çıkan ilk şampiyon Trabzonspor’un zaferiyle Türk futbolunda büyük bir devrim gerçekleştirdi. Başkanlığı döneminde Trabzonspor, 4 lig şampiyonluğu, 2 Türkiye Kupası, 5 Cumhurbaşkanlığı Kupası ve 2 Başbakanlık Kupası kazandı.

Trabzonspor’a Büyük Katkıları

Şamil Ekinci, 5 sezon süren başkanlık döneminde Trabzonspor'u Türkiye futbolunun zirvesine taşıdı. Ayrıca, 1983-1985 yılları arasında Trabzonspor Divan Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu. 1995 yılında Faruk Özak yönetiminde Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Yönetici ve başkanlık dönemlerinde Trabzonspor tam 17 kupa kazandı.

Trabzonspor Müzesi’ne Adı Verildi

9 Şubat 2011 tarihinde açılan Trabzonspor Müzesi'ne “Mustafa Şamil Ekinci” ismi verildi. Bu onur karşısında Şamil Ekinci, “Hayatımın en büyük hediyesini aldım” diyerek duyduğu mutluluğu ifade etti.

Şamil Ekinci’nin Türk Futboluna Katkıları

Şamil Ekinci, yalnızca Trabzonspor başkanlığı yaptığı dönemde değil, Trabzon ile tanıştığı ilk günden itibaren hayatının son anına kadar Trabzonspor ve şehri için elini taşın altına koymaktan hiç çekinmedi. Türk futboluna kazandırdığı başarılar ve Trabzonspor’a olan katkılarıyla hatırlanan Ekinci, vefatının ardından Trendyol Süper Lig’in 2024-2025 sezonuna adını verdirerek, Türk futbolunun efsaneleri arasındaki yerini aldı.

2024-2025 Sezonu Şamil Ekinci Sezonu Oldu

Trendyol 1. Lig’de 2024-2025 sezonu, Türk futboluna büyük katkılar sağlayan ve Trabzonspor tarihine adını altın harflerle yazdıran Şamil Ekinci anısına “Şamil Ekinci Sezonu” olarak ilan edildi.