Pratik ve lezzetli bir tatlı arayışındaysanız, İzmir’in meşhur şambali tatlısını denemelisiniz. Aniden gelen misafirleriniz için hızlıca hazırlayabileceğiniz bu tatlı, herkes tarafından beğeniliyor. İşte püf noktalarıyla şambali yapımı!

Şambali, geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alır. İzmir başta olmak üzere Batı Anadolu'da sıkça yapılan bu tatlı, özellikle irmik ve limonun mükemmel uyumuyla bilinir. İşte adım adım şambali tatlısı tarifi!

Tatlı bir kaçamak yapmak isteyenler için şambali, hem pratik hem de enfes bir seçenektir. İrmik ve şerbetin buluştuğu bu tatlı, özellikle İzmir'de popülerdir. Kolayca yapabileceğiniz şambali tatlısı için gereken malzemeler ve yapılış aşamaları haberimizde.

MALZEMELER

2 bardak yoğurt
2 bardak şeker
4 bardak irmik
1 bardak un
1 tatlı kaşığı karbonat
1 vanilya
Yer fıstığı

Şerbeti için:

4 bardak su
5 bardak şeker
2 damla limon

Böreğiniz fırından çıkınca sönüyor mu? İşte kabarmış ve çıtır kalan böreklerin sırrı! Böreğiniz fırından çıkınca sönüyor mu? İşte kabarmış ve çıtır kalan böreklerin sırrı!

TARİF

Şerbeti için şeker ve suyu tencereye alıp kaynatın. Kaynamaya yakın limonunu sıkın. İstediğiniz kıvama gelince soğumaya bırakın.
Bir kaba aldığınız yoğurt, irmik ve şekeri çırpın. Un, vanilya ve karbonat ekleyip 15-20 dakika irmikler şişene kadar bekletin. Yağladığınız fırın tepsisine döküp üzerine yer fıstığı dizin.
Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında pişirdikten sonra ilk sıcağının çıkmasını bekleyip üzerine soğuk şerbetinizi dökün. Afiyet olsun!