Kısır, Türk mutfağının en sevilen mezelerinden biridir. Hatay özelinde gelişen bu lezzeti evinizde yapmanın tüm püf noktalarını sizler için bir araya getirdik. Bulgur, nar ekşisi ve zeytinyağının muhteşem uyumuyla, her lokmada Akdeniz esintilerini hissedin.

Yaz aylarının vazgeçilmezi kısır, pikniklerde ve aile toplantılarında sofraların baş tacıdır. Hatay'ın geleneksel lezzeti olan kısır tarifini evinizde denemeye ne dersiniz? İşte, sağlıklı ve lezzetli kısır yapmanın sırları.

Kısır, sağlık ve lezzeti bir arada sunan muhteşem bir Türk mezesidir. Hatay'ın bu geleneksel tarifini evde kolayca uygulayarak, her öğününüze Akdeniz'den bir parça getirebilirsiniz. İşte en iyi kısır tarifi ve hazırlanışı.

Hatay kısır tarifi

Bu çorbayı deneyen bir daha bırakamıyor! Soğuk kış günlerinde ilaç gibi gelecek Yalancı Paça Çorbası tarifi Bu çorbayı deneyen bir daha bırakamıyor! Soğuk kış günlerinde ilaç gibi gelecek Yalancı Paça Çorbası tarifi

Hatay kısır tarifi için:

2 su bardağı ince bulgur
3 su bardağı sıcak su
3 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı biber salçası
1/4 su bardağı nar ekşisi
1/4 su bardağı nar ekşisi
1/4 su bardağı zeytinyağı
1 büyük boy limonun suyu
2 orta boy kuru soğan
1/2 demet maydanoz
1/2 demet taze nane
3-4 dal taze yeşil soğan
2-3 diş sarımsak (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
Tuz
Karabiber

Üzeri için:

Marul yaprakları
Domates dilimleri
Salatalık dilimleri
Taze nane yaprakları
Limon dilimleri

Yapılışı:

İnce bulguru bir kaba alın ve üzerine sıcak suyu ekleyin. Karıştırın ve üzerini bir kapak veya temiz bir bezle kapatıp, bulgurların şişmesi için yaklaşık 15-20 dakika bekletin. Bu arada kuru soğanları ince ince doğrayın. Maydanozu, taze naneyi ve taze yeşil soğanları da doğrayın. Bir başka büyük bir kasede domates salçası, biber salçası, nar ekşisi, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi iyice karıştırın. Hazırladığınız sosun içine doğranmış kuru soğanları ve sarımsakları ekleyin. Karıştırın ve biraz dinlendirin.

Bulgurlar şiştikten sonra fazla suyunu süzün. Bulgurları hazırladığınız sosla iyice harmanlayın. İyice karıştırdıktan sonra doğranmış maydanoz, taze nane ve taze yeşil soğanları ekleyin. İsteğe bağlı olarak pul biber ekleyebilirsiniz. Kısırı servis tabağına alın ve üzerini marul yaprakları ile kaplayın. Kenarlarına domates dilimleri, salatalık dilimleri ve taze nane yaprakları yerleştirin. Dilimlediğiniz limonlarla süsleyerek servis yapın. Soğuk servis yapmanız tavsiye edilir.

Hatay'ın eşsiz lezzeti olan kısır, sağlıklı içerikleri ve doyurucu yapısıyla sofralarınıza Akdeniz esintisi taşıyacak. Bulgur, nar ekşisi ve taze otlarla hazırlanan bu enfes meze, sağlıkla dolu bir seçenek olarak öne çıkıyor. Misafirlerinizi bu otantik lezzetle şımartmaya hazırsanız, tarifimiz tam size göre. Kısır, hem göze hem damağa hitap eden yapısıyla, her türlü yemeğin yanında rahatlıkla sunulabilir. Afiyet olsun.