MasterChef programında mavi ve kırmızı takım yarışmacıları, Eskişehir’in meşhur yöresel lezzetlerinden biri olan Balaban Kebabı tarifini uyguladı. Şimdi siz de evde bu lezzetli kebabı hazırlayabilirsiniz! İşte, adım adım Balaban Kebabı yapımı ve gerekli malzemeler...

Balaban Kebabı İçin Gerekli Malzemeler

Köfte için:

500 gram dana kıyma
1 çay bardağı ince çekilmiş bayat ekmek içi
1,5 çay kaşığı tuz
1,5 çay kaşığı karabiber
2 adet küp şeklinde doğranmış soğan

Domates sosu için:

2 yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım su bardağı su

Üzeri için:

1 su bardağı çırpılmış yoğurt
4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
2 adet küp şeklinde doğranmış tırnak pide
1 su bardağı et suyu (ısıtılmış)
2 adet biber
1 adet halka halka kesilmiş domates

Balaban Kebabı Nasıl Yapılır?

Köfte Hazırlığı:

Bir kasede kıyma, bayat ekmek kırıntıları, ince doğranmış kuru soğan, tuz ve karabiberi iyice yoğurun. Karışımdan ceviz büyüklüğünde yassı yuvarlak köfteler yapın. Hazırladığınız köfteleri kızgın döküm tavada kızartın.

Sebzelerin Pişirilmesi:

Köfteleri pişirdiğiniz tavada, biberleri ve halka halka kesilmiş domatesleri dışı közlenmiş bir görünüm alana kadar pişirin.

Domates Sosu Hazırlığı:

Tereyağını bir tavada eritin, üzerine domates salçası, toz şeker ve tuzu ekleyip, salçanın kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından yarım su bardağı su ekleyerek sosu kaynatın ve ocaktan alın.

Tırnak Pidelerin Hazırlığı:

Küp şeklinde doğranmış tırnak pideleri, servis tabağına alın. Üzerine önceden ısıtılmış et suyunu gezdirin.

Süt yerine bu malzemeyi koyduğunuzda poğaçalar kabarmaya doymuyor! Bayatlamayan poğaça tarifi Süt yerine bu malzemeyi koyduğunuzda poğaçalar kabarmaya doymuyor! Bayatlamayan poğaça tarifi

Kebap Servisi:

Pidelerin üzerine önce çırpılmış yoğurdu, ardından domates sosunu dökün. Hazırladığınız köfteleri, közlenmiş biber ve domateslerle birlikte pidelerin üzerine yerleştirin. Son olarak eritilmiş sıcak tereyağını köftelerin üzerine gezdirin.

Sıcak Servis:

Balaban Kebabı’nı sıcak bir şekilde servis edin. Afiyet olsun!

Balaban Kebabı ile Sofranızda Eskişehir Rüzgarı

Bu lezzetli kebap, özellikle Eskişehir mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir. Yumuşacık köfteler, çıtır pideler ve yoğun domates sosuyla herkesin favorisi olacak bir yemek hazırlamış olacaksınız.