Osmanlı saraylarının vazgeçilmez tatlılarından biri olan şekerpare, lezzetli ve hafif şerbeti ile dikkat çeker. Bu tarif, tarihi mutfağımızdan günümüze kadar ulaşan eşsiz bir tatlı sunuyor. Şimdi bu lezzeti evinizde deneyin.

Saray sofralarının olmazsa olmazı şekerpare, şimdi mutfaklarınıza konuk oluyor. Geleneksel Osmanlı tarifiyle hazırlanan bu tatlı, her daim tatlı ihtiyacınızı karşılayacak. İşte, ustaların tercihi olan orijinal şekerpare tarifi.

Bu çorbayı deneyen bir daha bırakamıyor! Soğuk kış günlerinde ilaç gibi gelecek Yalancı Paça Çorbası tarifi Bu çorbayı deneyen bir daha bırakamıyor! Soğuk kış günlerinde ilaç gibi gelecek Yalancı Paça Çorbası tarifi

Tarihin tozlu sayfalarından gelen bir tatlı olan şekerpare, Osmanlı saraylarında sofraları süslemiştir. Şimdi bu tarihi lezzeti kendi mutfağınızda deneme zamanı. İşte şekerpare yapmanın püf noktaları ve adım adım tarifi.

Malzemeler

4 su bardağı un
1 su bardağı irmik
200 gram margarin
2 adet yumurta
1 yumurta sarısı
1 su bardağı pudra şekeri
Kabartma tozu
3-4 su bardak toz şeker
3-4 su bardak su
Şerbeti için 2-3 damla limon suyu

Osmanlı Usulü Şekerpare Tarifi

Şekerpare yapımına öncelikle şerbetinden başlayalım. Bir tencereye şekeri koyup üzerine su ilave edip kaynamaya bırakalım. Şerbetimiz kaynadıktan sonra 2-3 damla limon suyu ilave edelim bir iki taşım kaynatıp soğumaya bırakalım.
Şimdi sıra şekerpare hamurumuzu hazırlamaya geldi. Hamuru için bir kaba margarini, yumurtayı, irmiği, kabartma tozunu koyalım ve ağır ağır karıştıralım.
Ardından yaptığımız karışıma azar azar un ilave edip yoğuralım. Hamurumuz ele yapışmamalı aynı zamanda cıvık olmamalı.
Hazırladığınız hamurdan küçük parçalar koparıp yuvarlayalım sonra da hafiften üzerine bastırıp oval bir şekle getirelim.
Altına yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine bir birine değmeyecek biçimde dizelim.
Tepsiye dizdiğimiz şekerparelerin üzerine bir fırça yardımıyla yumurta sarısı sürelim ve bir çatalla üzerine şekil verelim.
Önceden 180 derecede ısıttığımız fırınımıza şekerpare tepsimizi sürelim, 20-25 dakika kadar pişirelim.
Pişen şekerparemizi fırından alıp 5 dakika kadar soğumaya ve dinlenmeye bırakalım. Soğuk şerbetimizi henüz soğumamış sıcak şekerparelerimizin üzerine bir kepçe yardımıyla azar azar gezdirelim. Şerbeti birden üzerine dökmeyin azar azar eşit bir biçimde üzerine gezdirin.
1.5-2 saat kadar dinlenmeye ve soğumaya bırakalım. Oda sıcaklığında bir derecede servis ediniz. 

Osmanlı saraylarının unutulmaz tatlısı şekerpare, lezzetli şerbeti ve yumuşacık hamuru ile her zaman favoriniz olacak. Bu tarihi tarifle, geleneksel lezzetleri sofranıza taşıyın ve her özel gününüzde bu eşsiz tatlı ile misafirlerinizi şımartın. Adım adım verdiğimiz tarif ile şekerpare yapmak hiç de zor değil. Deneyin, bu klasik lezzeti yaşatın ve tatlı anlarınızı şekerpare ile taçlandırın. Afiyet olsun!