RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Kıbrıs Barış Harekatı'nı çarpıttığı iddiasıyla tepki toplayan 'Famagusta' dizisi hakkında önemli bir karar açıkladı. Netflix ile yapılan görüşmeler sonucu dizinin Türkiye’de yayınlanmayacağı bildirildi. 'Famagusta', yalnızca Yunanistan'da izleyicilerle buluşacak.

Netflix 'Famagusta' Dizisini Türkiye'de Yayınlamayacak
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Netflix’in ‘Famagusta’ adlı dizisinin Türkiye’de yayınlanmayacağını duyurdu. Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, söz konusu dizinin yalnızca Yunanistan’da Netflix kataloğuna gireceğini belirtti.

RTÜK'ten "Famagusta" Açıklaması
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"‘Famagusta’ isimli yapım, yakın tarihimizin barış ve kahramanlık destanı olan 'Kıbrıs Çıkarması' aleyhindeki içeriğiyle Türk kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Kıbrıs Türkü'nün haklı davasını savunmak ve zulme uğrayan soydaşlarımızı kurtarmak için yapılan 'Kıbrıs Barış Harekâtı', Ada’ya huzur getirmiştir. Ancak bu yapım, Türk askerini ve ülkemizi kötüleyen bir film olarak kabul edilemez. Yayıncı Netflix ile yapılan görüşmeler sonucunda, dizi Türkiye’de yayınlanmayacaktır. Dizi, sadece menşe ülkesinde (Yunanistan) Netflix kataloğunda yer alacak."

Diziye Gelen Tepkiler
‘Famagusta’ dizisi, yayınlanacağı duyurulmasının ardından büyük tepki topladı. Dizinin yönetmeni Andreas Georgiou, 26 Ağustos 2024'te yaptığı açıklamada dizinin 20 Eylül 2024'te Netflix’te yayınlanacağını duyurmuştu. Bu tarih seçiminin, Malazgirt Zaferi ve Büyük Taarruz'un yıldönümüne denk gelmesi, özellikle sosyal medyada eleştirilere neden olmuştu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan Tepki
Dışişleri Bakanlığı, dizinin tarihi gerçekleri çarpıttığını belirten bir açıklama yaparak, dizinin Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında yaşanan olayları çarpıtarak Rum tarafının iddialarına dayalı bir kurgu sunduğunu vurgulamıştı. Bakanlık açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Deha dizisi ne zaman başlıyor? Deha dizisinin konusu nedir? Deha dizisi ne zaman başlıyor? Deha dizisinin konusu nedir?

"Dijital bir platformda yayınlanacak olan 'Famagusta' adlı dizi, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kara propagandasına hizmet etmekte, Kıbrıslı Türklerin aziz hatıralarına büyük bir saygısızlık teşkil etmektedir."

Famagusta Dizisinin Konusu
‘Famagusta’, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında Gazi Mağusa kentinde yaşanan olayları Rum tarafının iddiaları üzerinden anlatan bir yapım. Dizi, Yunanistan’da bir televizyon kanalında yayınlanmaya başlamış ve şimdiye kadar 16 bölümü yayımlanmıştır. Ancak, Türkiye'de ve diğer ülkelerde Netflix kataloğuna alınmayacağı açıklanmıştır.