Soğuk baklava, yediden yetmişe herkesin favori tatlıları arasında. Bu kolay tarif ile bayramda tatlı bir serinlik yaşatın.

Bayram için pratik ve hızlı bir tatlı arayışındaysanız, soğuk baklava ideal bir seçenektir. Antep fıstığı ve çikolata ile zenginleştirilmiş bu tarif, bayramın yıldızı olacak.

Kurban Bayramı sofralarını tatlandıracak soğuk baklava, hızlı ve pratik yapımıyla dikkat çeker. İşte adım adım soğuk baklava yapımı!

MALZEMELER

Baklavası için:

1 paket baklavalık yufka
200 gram tereyağı (14 yemek kaşığı)
1 çay bardağı sıvı yağ

Arası için:

1 su bardağı Antep fıstığı

Sarımsaklı Ekmek: Herkesi kendine hayran bırakacak tarif Sarımsaklı Ekmek: Herkesi kendine hayran bırakacak tarif

Şerbet için:

2,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
1 su bardağı süt

Üzeri için:

1 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı pudra şekeri
80 gram çikolata (rendelenmiş)

TARİF

İlk olarak şerbetimizi yapmakla başlayın. Tencereye su, süt ve şekeri koyarak şeker eriyinceye kadar karıştırın. 5 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Tereyağını eritin. Üzerin de oluşan köpüğü almak içinde süzgecin içine havlu kağıt serin ve tereyağını dökün. İyice süzüldükten sonra köpükten arınan tereyağının içerisine sıvı yağ ekleyin.
Yufkalarınızı tezgaha serin ve borcam boyutunda kesin. Yufkaları ikiye ayırın. Alt tabana 20 yaprak, üst tabana da 22 yaprak kullanabilirsiniz. Üzeri için ayırdığınız yufkaları temiz bir beze sarın ki kurumasın. Çok ince oldukları için çabuk kuruyorlar.
Borcamı yağlayın. Bir yaprak yufkanızı borcama yerleştirip üzerini yağlayın.
Her yufka arasını yağlayarak üst üste dizin.
En üst yufkayı serip üzerini yağlamadan fıstıkları yayın ve biraz yağ gezdirin.
Geri kalan yufkaları da aynı şekilde her katı yağlayarak üst üste dizin. İstenilen büyüklükte kare kare keserecek üzerine kalan yağı sürün.
170 derecelik önceden ısıtılmış alt üst ayar fırında yaklaşık 45 dakika üzeri güzelce kızarana kadar pişirin. Altının iyice piştiğinden emin olun.
Baklavanızı piştikten sonra 10 dakika dinlendirin. İlk sıcağı çıkan baklavanıza soğuk şerbeti kepçe yardımıyla dökün. 2-3 saat dinlenmeye bırakın.
Tatlının üzerine kakao ve pudra şekerini karıştırın ve her yerine gelecek şekilde eleyin. Rendelenmiş çikolatayı da üzerine serpin.
En son olarak Antep fıstığıyla süsleyip servis edebilirsiniz.

Soğuk baklava tarifi, Kurban Bayramı gibi özel günlerde hem serinletici hem de lezzetli bir seçenek sunar. Bu tarif, kısa sürede hazırlanışı ve enfes tadıyla bayram sofralarınıza renk katacak. Şimdi bu kolay tarifi deneyin ve sevdiklerinizle paylaşın, bayramı tatlı bir serinlikle kutlayın!

Editör: Haber Merkezi