23 Eylül ekinoksu ile birlikte kuzey yarım kürede sonbahar resmi olarak başladı. Güneş ışınlarının güney yarım küreye dik gelmeye başlamasıyla birlikte, kuzey yarım kürede ise sonbahar dönemine geçiş yaşanıyor. Peki, Türkiye'de saatler geri alınacak mı? Kış saati uygulaması tekrar başlayacak mı?

Kış Saati Uygulaması Neden Merak Ediliyor?

Konya Beyşehir İçme Suyu Tesisi'nde teknolojik uyum Konya Beyşehir İçme Suyu Tesisi'nde teknolojik uyum

Türkiye’de kış saati uygulamasının yeniden başlayıp başlamayacağı, uzun süredir tartışma konusu. 2016 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı ile yaz ve kış saati uygulamasına son verildi. O tarihten bu yana Türkiye, yıl boyunca GMT+3 zaman dilimini kullanıyor ve saatler geri ya da ileri alınmıyor.

Saatler Neden Geri Alınmıyor?

Bu kararın amacı, gün ışığından daha fazla yararlanarak enerji tasarrufu sağlamak olarak açıklanıyor. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı doğrultusunda mevcut ileri saat uygulaması her yıl devam ettiriliyor. Ancak, bu durum halk arasında farklı görüşlere neden oluyor.

Geceler Ne Zaman Uzayacak?

Kuzey yarım kürede geceler, 23 Eylül ekinoksundan itibaren uzamaya başlıyor. Gündüz süreleri ise kısalmaya devam edecek. En uzun gece ise 21 Aralık'ta, kış gündönümü tarihinde yaşanacak. Bu tarihten sonra gündüzler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlayacak.

TBMM’de Kış Saati Uygulaması İçin Kanun Teklifi

CHP Eskişehir Milletvekili Süllü, kış saati uygulanması ve kalıcı yaz saati uygulamasının iptali için Aralık ayında TBMM’ye kanun teklifi vermişti. Süllü, öğrencilerin ve çalışan kadınların karanlıkta okula gidip karanlıkta dönmelerinin güvenlik ve verimlilik açısından riskler taşıdığını belirtti. Türkiye'nin saat diliminin, Avrupa ülkeleri ile uyumlu hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kış saati uygulamasının yeniden başlaması için tartışmalar devam ederken, Türkiye’de saat uygulamalarına yönelik değişikliklerin yapılması gerektiği yönündeki görüşler güçleniyor. Gelişmeler yakından takip edilecek.