Kış aylarında domatesin taze lezzetini sofralarınıza taşımanın en iyi yolu hiç şüphesiz ev yapımı domates salçasıdır. Bu yazımızda, taze domateslerden nasıl lezzetli salça yapabileceğinizi adım adım anlatıyoruz.

Domateslerin bol olduğu bu günlerde, kışlık hazırlıklar için harika bir fikir: Ev yapımı domates salçası! Hem ekonomik hem de lezzetli olan bu tarifle, domateslerinizi en güzel şekilde değerlendirin.

Salça yapımı düşündüğünüzden daha kolay! Bu rehberimizde, evde domates salçası yapmanın temel adımlarını ve dikkat edilmesi gereken noktaları sizlerle paylaşacağız. Öyleyse malzemelerinizi hazırlayın ve bu lezzetli maceraya bizimle katılın!

Lokanta ustalarından sırlarla dolu Orman Kebabı tarifi Lokanta ustalarından sırlarla dolu Orman Kebabı tarifi

DOMATES SALÇASI TARİFİ

MALZEMELER

20 kilogram domates
200 gram kaya tuzu
1 çay bardağı zeytinyağı

TARİF

Domateslerin yeşil saplarını çıkarın ve bir kaba iri iri doğrayın.
Doğradığınız domateslerin üzerine kaya tuzunun yarısını ilave edin. Kapağını kapatın ve 3-4 gün iyice domatesler eriyip, kabukları kolay ayrılır kıvama gelinceye kadar bekletin.
Kabukları ve çekirdekleri ayırmak için domatesleri geniş bir süzgeçte süzün. Kabuk ve çekirdekten oluşan posayı atın.
Süzgecin altında kalan kısmın suyunu süzmek ve daha lezzetli salça hazırlamak için bu sulu domatesleri, tülbentten süzün ve tülbentte kalan koyu kısmı geniş bir tepsiye yayın.
Yaydığınız domateslerin üzerine kalan tuzu ve zeytinyağını ilave edin ve karıştırın.
Bu aşamada iki yöntem kullanabilirsiniz. Birincisi vaktiniz varsa, güneşte kurutmak diğeriyse fırında kurutmak.
Fırında kurutma yöntemini seçerseniz, 100 derecelik fırında 15-20 dakikada bir çevirerek 2 saat içinde salçanızı hazırlayabilirsiniz.
İlk ve en çok tercih edilen yöntemi tercih ederseniz de tepsinin üzerini tülbent yardımıyla sıkı sıkı örtün ve günde iki defa karıştırın.
3-4 gün içinde salçanız hazır. Cam kavanozlara alın ve dilediğiniz kadar muhafaza edin.

Domates salçası yapımı, biraz sabır ve doğru tekniklerle oldukça basit ve eğlencelidir. Bu tarifle, kış aylarında domatesin taze lezzetini sofranızda hissedebilirsiniz. Hazırladığınız salçayı çeşitli yemeklerde kullanarak, mutfakta yaratıcılığınızı konuşturun. Şimdiden afiyet olsun!