Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Daron Acemoğlu’nun babası olan Kevork Acemoğlu, ticaret hukukçusu ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Peki, Kevork Acemoğlu kimdir? İşte Daron Acemoğlu’nun babası hakkında detaylar...

Kevork Acemoğlu Kimdir?

Kevork Acemoğlu, Türkiye'nin önde gelen hukukçularından biri olarak İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ticaret hukuku alanında öğretim üyeliği yapmıştır. 1988 yılında hayatını kaybeden Acemoğlu, akademik kariyeri boyunca ticaret hukuku alanında önemli çalışmalar gerçekleştirmiştir.

Kevork Acemoğlu, 1970 yılında Beyrut’ta düzenlenen Türk Haftası etkinliklerinde bazı Ermeni öğrencilerin Türkiye aleyhinde afiş hazırlamasına dair Milliyet gazetesine "Türk-Ermeni İlişkileri" başlıklı bir yazı yazmış ve bu konuyla ilgili görüşlerini dile getirmiştir. Bu yazı, o dönemde oldukça ses getirmiştir.

Daron Acemoğlu Kimdir?

Malatya depreminde 249 kişi etkilendi, 194 artçı sarsıntı yaşandı Malatya depreminde 249 kişi etkilendi, 194 artçı sarsıntı yaşandı

Daron Acemoğlu, 3 Eylül 1967'de İstanbul’da doğmuştur. Dünyanın en önemli ekonomistlerinden biri olarak kabul edilen Acemoğlu, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) akademik kariyerine devam etmektedir. 2000 yılında ekonomi profesörü unvanını almış ve siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, gelir eşitsizliği gibi birçok konuda çığır açan çalışmalar yapmıştır.

Acemoğlu'nun en bilinen eserleri arasında James A. Robinson ile birlikte kaleme aldığı "Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri" (2006) ve "Ulusların Düşüşü: Güç, Refah ve Yoksulluğun Kökenleri" (2012) yer almaktadır. Bu eserler, dünya genelinde birçok ödüle layık görülmüştür.

2021 yılı itibarıyla, IDEAS/RePEc veri tabanına göre en çok alıntı yapılan ekonomistler arasında ilk 10’da yer almaktadır.

Kevork Acemoğlu’nun Ailesi ve Mirası

Kevork Acemoğlu’nun oğlu olan Daron Acemoğlu, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmış ve uluslararası alanda büyük bir ün kazanmıştır. Daron Acemoğlu’nun dedesi Togo Acemyan ise Türkiye'nin ilk modern ayakkabı fabrikasının kurucusu ve ünlü bir markanın sahibi olarak tanınmaktadır.