Kıyamet senaryoları pek çok canlı için sonu ifade ederken, bilim insanlarına göre tardigradlar bu koşullardan sağ çıkabilecek tek tür. Neden mi? İşte detaylar...

Oxford ve Harvard Üniversitesi'nden bilim insanları, dünyanın sonu geldiğinde hayatta kalabilecek canlının hangi canlı olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, dünyanın sonu geldiğinde sadece o canlı ayakta kalabilecek.
Milyonlarca canlı volkanik patlamalar, depremler, seller ve kasırgalar sayesinde hayatta kalmayı başardı.

Ancak bilim insanları sadece bir tanesinin dünyanın sonuna kadar hayatta kalacağına inanıyor.

Oxford Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nden araştırmacılar, yaşamın astrofiziksel olaylara karşı dayanıklılığını inceleyen 2017 tarihli bir çalışmada, dünyanın sonu geldiğinde hayatta kalma şansı en yüksek olan canlıyı belirlemeyi başardılar.

2025 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? Yeni Yılda Asgari Ücret 24 Bin TL Olacak mı? 2025 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? Yeni Yılda Asgari Ücret 24 Bin TL Olacak mı?

UNILAD'da yer alan habere göre bu çalışma, gezegene yönelik potansiyel tehditleri incelemek için atmosferimizin ötesine geçerek ormansızlaşma, orman yangınları ya da nükleer savaşı bir kenara bırakıp uzaydan gelebilecek ve dünyayı sona erdirebilecek olaylara odaklandı.

'Dünya benzeri bir gezegeni tamamen verimsizleştirecek' olaylara odaklanan araştırmacılar, üç astrofizik kaynağa (süpernovalar, gama ışını patlamaları, büyük asteroit çarpmaları) ve geçen yıldızlara baktılar.

İnsan türü ne yazık ki bu tür olaylardan sağ çıkamayacak ancak hayatta kalma şansı olabilecek bir canlı var.

O canlı,  'su ayıları' ya da 'yosun domuz yavruları' olarak da bilinen tardigradlardır. Bu hayvanlar, yassı kafaları, sekiz bacakları ve tombul vücutlarıyla neredeyse mikroskobik su hayvanlarıdır.

Araştırmanın bulgularını değerlendiren çalışmanın yazarlarından Dr. David Sloan şunları söyledi: "Şaşırtıcı bir şekilde, yakınlardaki süpernovalar ya da büyük asteroid çarpmalarının insanlar için felaket olmasına rağmen, tardigradların bundan etkilenmediğini gördük."

"Bu nedenle yaşamın bir kez başladıktan sonra tamamen yok edilmesinin zor olduğu görülüyor. Çok sayıda türün, hatta tüm cinslerin soyu tükenebilir, ancak yaşam bir bütün olarak devam edecektir."

Bu minik canlılar, hayatta kalabilmek için kriptobiyoz olarak bilinen bir kış uykusu durumuna girebilmektedir. Bu süreç sırasında tardigradlar vücutlarındaki suyun yüzde 95'inden fazlasını dışarı atarlar. 460°F'ye kadar düşük ve 302°F'ye kadar yüksek sıcaklıkların yanı sıra aşırı basınç ve güçlü radyasyonda da hayatta kalabilirler.

Çalışmanın sonucuna göre, oldukça dayanıklı canlılar olan tardigradlar, dünyanın sonunu görebilecek tek canlılar olarak bilim insanlarını şaşırtmaya devam edecek gibi görünüyor.