Beş çayı denilince akla ilk gelenlerden biri olan kuru poğaça, hem yapımı kolay hem de oldukça lezzetlidir. İşte adım adım kuru poğaça yapımı!

Kuru poğaça, çay saatleriniz için mükemmel bir seçenektir. Pratik malzemelerle evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu tarifle, çayınızın yanında sunabileceğiniz enfes lezzetleri keşfedin.

Çay saatleriniz için yeni bir lezzet arayışındaysanız, kuru poğaça tam size göre. Bu özel tarif, çayınızın yanında sunabileceğiniz enfes bir seçenek sunuyor. Her ısırıkta tatlı bir sürprizle karşılaşacaksınız.

Malzemeler

100 gram tereyağı ya da margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
2/3 su bardağı yoğurt
2 adet yumurta (bir yumurtanın sarısı poğaçanın üstüne sürülecek)
1 tatlı kaşığı kadar kabartma tozu (yaklaşık bir paket)
1 çay kaşığı kadar karbonat
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un (yaklaşık 4-4,5 su bardağı kadar)
Sade beyaz peynir ya da kaşar peynir
1 adet yumurta
Tuz
Kırmızı pul biber
Maydanoz

Hazırlanışı

Her biri oda sıcaklığında beklemiş olan yağı, sıvı yağı, yumurtaları ve yoğurdu geniş bir kabın içine koyun. Unu iyice eledikten sonra kabartma tozu, karbonat ve tuz ile birlikte karışımın içine ilave edin. Ancak bu noktada unun tamamını karışıma koymayın. Hamur orta yumuşaklıkta bir kıvama gelene kadar yoğurun.

İyice yoğurduğunuz hamuru bir süre dinlenmeye bırakın. Hamur dinlendikten sonra iki parçaya ayırın ve bir tanesini üzerini biraz unlamış olduğunuz tezgahın üstüne merdane ya da oklava ile yuvarlak bir şekilde açın. Ortalama bir poğaça hamuru inceliğine gelinceye dek açın.

Açtığınız hamuru bıçak ya da rulet kullanarak dört parçaya bölün. Her bir parçayı da kendi arasında bölerek üçgen parçalar elde edin.

Ayrı bir kabın içerisinde sade beyaz peynir ya da kaşar peynir rendesi ile bir yumurtayı karıştırın. İçine tuz, kırmızı biber ve ince ince kıyılmış maydanoz ekleyerek iyice karıştırın. Bu hazırladığınız harcı, üçgen hamur parçalarının geniş tarafında koyun. Sonrasında hamur parçalarını sigara böreği yapar gibi sarın.

Tüm bu işlemleri diğer hamur parçasına da uygulayın. Ardından bir fırın tepsisini iyice yağlayın ya da üstüne yağlı kağıt serin. Harç doldurduğunuz her bir hamur parçasını tepsiye biraz aralıklı olacak şekilde dizin. İlk başta ayırmış olduğunuz yumurta sarısını bir miktar süt ve tuz ile iyice çırpın. Bu yumurta sarısını fırça yardımı ile hamur parçalarının üstüne sürün. Sonrasında poğaçaları 185 derecelik fırında iyice kabarana ve kızarana kadar 30 dakika boyunca pişirin.

Misafirlerinizi şaşırtacak Katmer Poğaça yapımı! Pratik ve lezzetli Misafirlerinizi şaşırtacak Katmer Poğaça yapımı! Pratik ve lezzetli

Püf Noktası
Hem şık bir görüntü oluşması hem de farklı bir lezzet vermesi için hamurların üstüne yumurta sarısı sürdükten sonra bir tutam çörek otu da serpebilirsiniz. Dilerseniz poğaçanın içine peynirli harç yerine kıymalı harç da koyabilirsiniz. Hatta ayırdığınız iki hamur parçasının bir tanesini peynirli, diğerini de kıymalı olarak hazırlayabilirsiniz. Bunun için bir soğanı kıyma ile birlikte yağda iyice kavurduktan sonra, içine maydanoz, tuz ve kırmızı biber ilave ederek pişirebilirsiniz.