Gaziantep mutfağının meşhur tatlısı Tahinli Katmer, kahvaltılardan çay saatlerine kadar her anın vazgeçilmezi olmaya aday. İnce hamuru, tahin ve kaymak karışımıyla adeta ağızda dağılan bu lezzeti siz de evinizde yapabilirsiniz. İşte adım adım tahinli katmer tarifi...

Malzemeler
Hamur için:

2 su bardağı un

Yarım su bardağı süt

Yarım su bardağı su

Yarım çay bardağı sıvı yağ

Yarım çay bardağı toz şeker

Yarım çay bardağı yoğurt

Yarım çay kaşığı tuz

Yufka kullanmanıza gerek kalmadan harika Börek yapımı: Yufkasız Tava Böreği nasıl yapılır? Yufka kullanmanıza gerek kalmadan harika Börek yapımı: Yufkasız Tava Böreği nasıl yapılır?

1 paket kuru maya

Tahinli harç için:
125 gram tereyağı

1 su bardağı tahin

2 yemek kaşığı toz şeker (isteğe bağlı)

Üzeri için:
Yarım su bardağı tereyağı

Pudra şekeri

Antep fıstığı veya ceviz içi (isteğe bağlı)

Yapılışı
Hamur için, geniş bir karıştırma kabında unu ve tuzu karıştırın. Ortasını havuz gibi açın. Açtığınız çukura sıvı yağ, toz şeker, yoğurt, süt, su ve mayayı ekleyin. Hamuru yoğurarak ele yapışmayan, yumuşak bir kıvam elde edene kadar yoğurun. Hamuru üzerini örterek 1 saat mayalanmaya bırakın.

Mayalanan hamuru 10 bezeye ayırın. Bu arada tereyağını eriterek tahin ile karıştırın. Şekerli seviyorsanız toz şekeri de ekleyebilirsiniz.

Bezeleri tek tek unlu tezgah üzerinde merdane yardımıyla incecik açın. İlk bezeyi açarken diğer bezeleri örtün ki kurumasın.

Açtığınız hamurun üzerine tahinli karışımın yarısını sürün. Kenarlarından başlayarak hamuru rulo şeklinde sarın.

Rulo haline getirdiğiniz hamuru gül şeklinde sararak ortadan ikiye kesin. Kesilen yerler dışarı bakacak şekilde yağlı kağıt serili tepsiye dizin.

Tüm bezeleri bu şekilde hazırlayın. Tepsiye dizdiğiniz hamurları buzdolabında yarım saat kadar soğutun. Böylelikle açılması daha kolay olacaktır.

Soğutulan hamurları tekrar unlu tezgah üzerinde merdane yardımıyla açın. Açarken çok bastırmayın ki katmanlar bozulmasın.

Tavayı orta ateşte ısıtın. Açtığınız hamurları tavaya alın ve arkalı önlü pişirin. Pişen hamurları servis tabağına alın.

Üzerine erittiğiniz tereyağını gezdirin. Pudra şekeri serpin. İsteğe bağlı olarak dövülmüş antep fıstığı veya ceviz içi de ekleyebilirsiniz.

Tahinli katmeriniz hazır. Sıcak veya ılık olarak servis yapın. Afiyet olsun.

Tahinli Katmer, Gaziantep mutfağının sevilen tatlılarından biri olmasının yanı sıra, sağlık açısından da birçok faydası bulunan bir lezzettir. İncecik açılan hamuru, tahin ve kaymak karışımının birleşimiyle ortaya çıkan bu tatlı, kahvaltı sofralarınızın ve çay saatlerinizin vazgeçilmezi olacak. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu tarif ile ailenize ve sevdiklerinize sağlıklı ve lezzetli bir sürpriz yapabilirsiniz. Afiyet olsun!