Şerbetli tatlı denince aklınıza ağır lezzetler geliyor olabilir, ama İzmir'in geleneksel Şambali tatlısı ile bu algınızı değiştirebilirsiniz. İşte bu özel tatlıyı evde yapmanın en kolay yolları.

İzmir'in gözde tatlısı Şambali'nin yapım sırlarını sizinle paylaşıyoruz. Diğer şerbetli tatlılardan farklı olarak daha hafif ve damakta bıraktığı eşsiz lezzet ile Şambali nasıl yapılır, hadi keşfedelim.

Evinizin mutfağında İzmir esintileri yaratmaya ne dersiniz? Şambali tatlısı, lezzetiyle sofralarınıza renk katacak. İşte bu harika tatlıyı yapmanın tüm detayları.

ŞAMBALİ TATLISI TARİFİ

Malzemeler

3 su bardağı irmik
1,5 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı şeker
1 kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat

Şerbeti için

4,5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu

Bu çorbayı deneyen bir daha bırakamıyor! Soğuk kış günlerinde ilaç gibi gelecek Yalancı Paça Çorbası tarifi Bu çorbayı deneyen bir daha bırakamıyor! Soğuk kış günlerinde ilaç gibi gelecek Yalancı Paça Çorbası tarifi

Şambali Tatlısı Tarifi

Geniş bir kaba yoğurt ve şekeri alıp güzelce karıştırın. Ardından diğer tüm malzemeleri de üzerine ekleyip karıştırın.

Orta boyutta bir cam borcamı yağlayın ve bu karışımı oraya aktarın. Ellerinizi ıslatarak üzerini biraz düzleştirin.

Bir kaşık ya da bıçak yardımıyla kesilecek yerleri borcamın dibine değdirmeden belirleyin. Üzerine fıstıkları dizin ve 175 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.

O pişerken siz şerbetini hazırlamaya başlayabilirsiniz. Tencereye şeker ve suyu ekleyin ve kaynayana kadar karıştırın. Kaynamaya başlayınca 10-15 dakika daha pişirin. Limon suyunu da bu aşamada ekleyin.

Sıcak şerbeti fırında çıkan sıcak tatlının üzerine dökün. Şerbeti birden dökmeyin, kepçe yardımıyla yavaşça dökün. Bu sayede şerbetin içine çekmesi engellenmiş olur. Eğer bir tatlının şerbetinin içine çekmesini istiyorsanız sıcak olan tatlının üzerine soğumuş olan şerbeti dökmelisiniz. Ancak şambali tarifi bu şekilde olmuyor.

Ardından tatlının lezzetini daha iyi çekmesi için 4 saat boyunca oda sıcaklığında bekletin.