Ayşenur Ezgi Eygi, Batı Şeria’daki barışçıl bir protestoya katıldığı sırada İsrail askerleri tarafından başından vurularak öldürüldü. Türk asıllı ABD vatandaşı olan Eygi, Filistin’de gönüllü olarak çalışıyordu. 26 yaşındaki aktivist, İsrail askerlerinin saldırısına uğrayan üçüncü Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) üyesiydi. İşte Eygi’nin hayatı ve ölümü.

Ayşenur Ezgi Eygi Kimdir?
Ayşenur Ezgi Eygi, Türk asıllı bir ABD vatandaşı aktivisttir. 1998 yılında Antalya'da doğan Eygi, Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) üyesi olarak Filistin'de faaliyet göstermekteydi. 26 yaşındaki Eygi, Batı Şeria'da İsrail yerleşimlerinin genişletilmesine karşı düzenlenen protestolarda yer alıyordu.

Ayşenur Ezgi Eygi'nin Ölümü
Ayşenur Ezgi Eygi, 2024 yılının Ağustos ayında Batı Şeria'da düzenlenen bir protesto sırasında İsrail askerleri tarafından vurularak hayatını kaybetti. İsrail askerleri, protestoya katılanlara gerçek mermiyle saldırmış ve Eygi başından vurularak ağır yaralanmıştı. Tedavi için hastaneye kaldırılan Eygi, burada yaşamını yitirdi.

Taş Kağıt Makas yeni sezona bomba gibi giriş yaptı! Taş Kağıt Makas yeni sezona bomba gibi giriş yaptı!

Eygi'nin Aktivizm ve Katkıları
Ayşenur Ezgi Eygi, Filistinli çiftçileri destekleyen Faz’a kampanyasının bir üyesiydi. ISM'nin bir parçası olarak, Filistin'de barışçıl gösteriler düzenleyerek yerleşimci saldırılarına karşı mücadele ediyordu. Eygi'nin ölümü, Filistin'de İsrail güçleri tarafından öldürülen üçüncü ISM gönüllüsü oldu. Daha önce, 2003 yılında Rachel Corrie ve 2004 yılında Tom Hurndall, Gazze'de İsrail ordusu tarafından hayatını kaybetmişti.

Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümü, uluslararası toplumda geniş yankı uyandırdı ve işgal altındaki Batı Şeria'daki gerginliği bir kez daha gündeme getirdi. Eygi'nin hayatı ve mücadelesi, uluslararası dayanışma ve insan hakları mücadelesinde önemli bir yer tutmaktadır.