•    Çadır: Pratik kullanılabilir olursa, olası depremlerde acil barınma ihtiyacınızı karşılar. Çünkü deprem sonrası eviniz hasarlıysa veya korkup da içeri giremezseniz sıkıntı yaşarsınız. Gelişmiş ülkelerde, afetlere hazırlık tedbirlerinde, halkın acil ihtiyaçlarını 72 saat kendi imkânlarıyla sağlayacak şekilde hazırlıklı olması esastır.

•    Çekme halatı: ‘Koyunu güden, kurdu görür’ hesabı aracımız varsa, gece gündüz arabamız yolda arıza yapabilir. Böyle durumlarda arabamızı en yakın güvenli alana veya tamirciye kadar çektirmek durumunda kalabiliriz. İşte bu zaman, kullanılabilir çekme halatına ihtiyacımız olacaktır. Çekme halatı varsa problem yok. Şayet yoksa yolda gelen geçen araçlardan çekme halatı bulmaya çalışırız. Bu da pek kolay olmaz. Çünkü ya durmadan geçerler ya da onlarda da yoktur. Bazen de, koptu kopacak veya tehlike yaratabilecek ulama iplerle, urganlarla araç çekmeye çalışanları görürüz. 

•    Takoz:  Arabalarda çok önemlidir. Çünkü yazı var, kışı var, dağı var, bayırı var. Düşünün, kışın Osmancık’tan, Çorum’a geliyorsunuz. Kırkdilim’de kar, fırtına ve don var. Arabanızın da el freni çalışmıyor. Yandaki araca geçiş hakkı vereyim derken aracınızı geri kaçırdınız. Tam yarın başında kaldınız. Tekrar kalkış yapmak için korkuyorsunuz. Tekerin arkasına taş koymak istediniz ama her taraf don olduğu için taş bulamadınız. İşte bu anda imdadınıza kullanılabilir takoz yetişecektir. Ya takoz yoksa veya kullanılabilecek şekilde değilse. Uçuruma doğru biraz daha yaklaşıyorsunuz demektir…

•    Su bidonu: İçilebilir su olmalı ve en az ayda bir değiştirilmelidir. Çünkü olası yangınlarda, depremlerde su ihtiyacı birinci öncelik olur. Herkesin arabasında periyodik olarak yenilenmiş su bidonu bulunursa, en azından acil bir durumda ölmeyecek kadar içecek su ihtiyacımızı kimseye muhtaç olmadan karşılayabiliriz. Marmara ve Kahramanmaraş depremlerinde sıcağı sıcağına su ihtiyacının ne kadar önem arz ettiğini hepimiz gözlemledik ama belki de bir kısmımız unutuverdi. Gelin sizin farkınız olsun ve unutmayanlardan olun. Velhasıl daima arabanızda içilebilecek şekilde su bulundurun.

•    Telefon şarj aleti: Araca uygun olmalı. Olası afetlerde telefonunuzun şarjı biter, elektrik kesilmişse, haberleşme sağlayamazsınız. Korktuğunuz için eve de giremezsiniz veya muhtemelen elektrikler kesilmiştir. Bunun önemini ancak deprem yaşayıp ta, başına gelenler bilir. Ben de sivil savunma uzmanı olarak yaşamayanları uyarıyorum. Dikkate alıp almamak sizlerin takdirine kalmış. Haberleşmenin önemine biz sivil savunma dilinde H-U-K-İ diyoruz. Yani önce haber ver, ulaşımı sağla,  kurtarmaya başla, bilirsen ilk yardım yap. Gerisi teferruat.

•    Düdük: Olası kaza anında korna çalışmaz, telefon çekmez, aracın içinde sıkışıp kalabilirsiniz. Yolun altından üstüne haber veremezsiniz. Özellikle gece, Acil yardım istediğinizde, yerinizi daha rahat gösterebilirsiniz. Ön tarafta bulundurulmalı. Aynı zamanda deprem anında da çok önem arz eder.

•    İlk Yardım Çantası: İçinde; steril gazlı bez, uçları yuvarlak makas, alerji yapmayan plaster, küçük bir cımbız, çeşitli boyutlarda yara bandı, eldiven, sargı bezi, kirli poşeti, üçgen bandajlar, el feneri, kalem kağıt, düdük, ayrıca bir ilk yardım kitabı da bulundurarak -ilk yardım seminerlerine katılarak-  bu konuda doğru bilgiye sahip olmalısınız.

Göstermelik olarak bulundurulan ilk yardım çantası trafik cezasından kurtarır. Ama ihtiyaç halinde acı çekmekten kurtaramaz.

•    Hava Pompası / Kompresör: Teker patladığında en yakın tamirciye kadar gitmemize fayda sağlar. 

•    Alet-edevat çantası: Pense, torna vida, tel, iplik, anahtar, bant, kalem, kâğıt, bıçak vs. Bazen acil bir işiniz çıkar ve bir arkadaşınızdan köye gidip gelmek için emanet bir araba alırsınız. Aracın yolda küçük çarplı bir arıza yapar. Örneğin bir vida düşer veya kablo yerinden çıkar. Yerine yenisini taktığınız zaman sıkıntı kalmaz. Ama arabada ne tornavida ne de küçük vida vardır. Onun için tamirci çağırmak ve daha büyük masraf yapmak zorunda kalabilirsiniz. 

•    Az da olsa nakit para: Kredi kartları çıkınca, evimizde, cüzdanımızda acil ihtiyaçlar için nakit para bulundurma işini sanki biraz ihmal ettik gibi. Japonlar, hatta ondan önce atalarımız, ‘’Geliriniz ne kadar az olursa olsun ama bir köşenizde daima az çok paranız bulunsun’’  diye uyarmışlardır. Özellikle deprem sonrası veya normalde yol güzergâhında bulunan tesislerde kredi kartları geçmez, onay alınamaz. En azından ekmek, su, aydınlatma cihazı gibi temel ihtiyaçlarınızı alabilecek kadar arabanızın ücra bir köşesinde nakit para bulundurmanızı tavsiye ederim. Az da olsa nakit para, olası afetlerde kredi kartları çalışmayabilir. Ayrıca normal dönemlerde cüzdanınızı evde unuttuğunuzda acil ihtiyacınızı karşılar.

•    Harita/Resmi araçlar için telefon rehberi /Acil durum bilgileriniz: (Adı, soyadı, ev ve iş yeri adresi, telefonu, acil telefonlar, kan grubu, sürekli kullanılan ilaç (varsa), alerjik olduğunuz ilaç (varsa), geçirdiğiniz ameliyat (varsa), Güvendiğimiz bir iki motor, elektrik ustasının cep telefonu) Afet anında veya acil durumda aracı bir başkası kullanmak zorunda kalabilir. Her ne kadar navigasyon olsa da özellikle afetler sonrasında bazen çalışmayabilir.

•    Güvenlik bastonu: Hırsızlığa önlem olarak en azından caydırıcı olabilir. (Ayrıca, arabanızın anahtarını oto park görevlisine -belgesiz- teslim etmeyiniz, çalınması durumunda bu hırsızlık değil, dolandırıcılığa girer. Kasko ödemez. Yargıtay kararı 15.03.2007 Star tv)
*
TAVSİYE: 50 yılın birikimi olan, muhtevasında 660 adet farklı nükteli nasihatin yer aldığı Mahirane Söylemler ve –hikâyeden şiire sızan- Susamak kitaplarımı mutlaka okumanızı ve evlatlarınıza okutmanızı samimi olarak tavsiye ediyorum. Yukarıdaki telefondan iletişime geçerek, benden imzalı olarak (tanesi 50 TL) veya Osmancık’ta Topçuoğlu Mağazasından temin edebilirsiniz.