Binlerde üniversite adayı öğrendikleri sonuçlarının ardından 13 günlük süreçte tercih işlemlerini gerçekleştirecekler. Ardından tercih sonuçları için geri sayım başlayacak.

Binlerce adayın tercih sürecinde olduğu bu günlerde; SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, SODİMER Başkan Yardımcısı Sabiha Ebcim ve diğer uzmanlarımız YKS tercih sürecinde sıklıkla yapılan 10 hatayı belirlediler.

Başvuru sürecinde dikkat edilmesi gereken en kritik 10 madde şöyle;

*Kişinin kendi ilgi ve yeteneklerini bilmeden, kendisine uygun olan üniversite/bölüm/programı araştırmadan tercih yapması.

KPSS ortaöğretim sonuçları açıklandı KPSS ortaöğretim sonuçları açıklandı

*İş hayatında var olan sektörlerin incelenmeden ve güncel durumlarına bakılmadan tercih yapılması.

*Yaşadığımız yüzyılın meslekleri araştırılmadan, üniversitenin beceri geliştirme çalışmalarına ve diğer tüm imkânlarına bakılmadan tercih yapılması.

*Tıp, mühendislik, hukuk, mimarlık gibi bilinirliği fazla olan bölümlerin dışında alternatif bölümler araştırılmadan tercih yapılması.

*Yan dal, dikey geçiş, MYP gibi kavramlar hakkında araştırma yapılmadan tercih yapılması.

*Üniversite/bölüm/programların imkânlarına, sunduğu fırsatlara bakılmadan, atama durumu, popülerlik ve sadece reklamlara bakılarak tercih yapılması.

Yeter ki bulunduğum şehirden/çevremden uzaklaşayım, arkadaşlarımın olduğu şehre gideyim gibi duygusal gerekçelerle tercih yapılması.

*Çevrenin etkisine bağlı kalarak, başkalarının tercih listesini dikkate alarak, puanım buna yetiyor anlayışıyla ve açıkta kalmayayım düşüncesiyle tercih yapılması.

*Ailenin ekonomik durumunu dikkate almadan, üniversite-şehir dengesi gözetilmeden ve bölüm/programın özel koşulları incelenmeden tercih yapılması.

*Başarı sıralamasına bakılmadan sadece puana dayalı tercih yapılması.