Pideli köfte, Bursa mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Evde de gönül rahatlığıyla deneyebileceğiniz bu tarif, misafirlerinizin de beğenisini kazanacak. İşte malzemeler ve yapılışı...

Bursa'da yapılanlar kadar lezzetli pideli köfteyi kendi mutfağınızda yapmaya hazır mısınız? Bu kolay ve pratik tarifle, Bursa'nın geleneksel lezzetini evinizde yaşatın. İşte pideli köfte tarifi...

Bursa'nın ünlü pideli köftesini evde yaparak, bu eşsiz lezzeti ailenizle paylaşabilirsiniz. Oldukça kolay olan bu tarif, kısa sürede hazırlanıp servis edilebilir. Malzemeler ve tarif detayları aşağıda yer almaktadır.

Deneyen bir daha yapıyor! Yufka arasına sürdüğünüz bu malzeme böreğinizi zirveye taşıyacak Deneyen bir daha yapıyor! Yufka arasına sürdüğünüz bu malzeme böreğinizi zirveye taşıyacak

MALZEMELER

Köfte için;

500 gram dana kıyma
1 adet kuru soğan
10 gram karbonat
10 gram tuz

Tırnak pide için;

4 su bardağı un
1 paket maya
1,5 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz

Sosu için;

2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber

Sunum için;

Yoğurt
Közlenmiş biber
Közlenmiş domates

TARİF

Pideli köfte yapımına ilk olarak köftenin hazırlanmasıyla başlanır. 1 adet kuru soğan rendelenir ve derin bir karıştırma kabında köfte için gerekli olan tüm malzemelerle karıştırılır. Karışım macun kıvamına gelene kadar ortalama 10-15 dakika boyunca yoğrulur. Yoğrulan köfte streç filme üzeri kapatılarak dinlenmesi için buzdolabına koyulur.
Köfte harcı dinlenirken tabanda kullanılacak tırnak pide yapımına geçilir. Unun yarısı yoğurma kabına alınır. Maya, tuz ve ılık su unun ortasına açılan havuza eklenir ve yoğrulmaya başlanır. Ele yapılmayan bir kıvama gelene kadar yoğurma işlemine devam edilir. Pide büyüklüğünde göre açılır ve üzeri bir bezle kapatılarak mayalanması için bırakılır. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 10 dakika pişirilir.
Köfte harcı ve tırnak pidenin sonrasında pideli köfte sosu yapılır. Küçük bir sos tenceresinde sıvı yağ konulur. Ardından rendelenmiş domates ve domates salçası eklenir. Kimyon, karabiber, pul biber ve tuz ile baharatlandırılır. Sosun çekmesi beklenir.
Son adımda ise köftelere uzun ince şekil verilerek pişirilir. Tırnak pideler küçük küpler halinde kesilir. Tırnak pide parçaları domates sosuyla yumuşatılır ve üzerine köfteler yerleştirilir. İsteğe bağlı olarak yeniden sos ve tereyağı dökülür.
Son olarak servis aşamasında tabağın kenarına yoğurt, isteğe bağlı olarak da közlenmiş biber ve domates ekleyebilirsiniz.