Vekalet Kurban Kesimi Hakkında Merak Edilenler: Kurban Eti Satılabilir mi? Kurban Etinin Tamamı Hissedarlara mı Verilmeli?

Kurban eti satılabilir mi? Kurban etinin tamamı hissedarlara mı verilmeli? Vekaletle kurban kesimi hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde.

İslam dünyası için büyük öneme sahip olan Kurban Bayramı, 16 Haziran Pazar günü başlayacak. Bu bayramda, Müslümanlar Allah'ın rızasını kazanmak için belirli şartları taşıyan hayvanları usulüne uygun keserek ibadetlerini yerine getirirler. Peki, kurban etinin tamamı hissedarlara mı verilmeli ve kurban eti satılabilir mi? İşte vekaletle kurban kesimi hakkında merak edilen detaylar...

Vekaletle Kurban Kesimi
Vekaletle kurban kesmek isteyen kişiler, kesimi gerçekleştirecek kişiye veya kuruma vekalet vermelidir. Eğer kurban ibadeti bir kurum aracılığıyla gerçekleştirilecekse, kurbanın satın alınması, kesilmesi ve dağıtılması gibi hususlarda kapsamlı bir vekalet verilmesi gerekmektedir. Kurban kesimini üstlenen kişi veya kuruluşlar, vekalet şartlarının dışına çıkmamalı ve sahiplerinin bilgisi dışında herhangi bir işlem yapmamalıdır.

Kurban Etinin Tamamı Hissedarlara mı Verilmeli?
Kuruluşlar, vekaletlerini aldıkları kişilerin kurban etlerinin tamamını ya hissedarlara ya da vekalet şartlarına uygun olarak hissedarların izin verdiği yerlere ulaştırmalıdır. Kurban hisselerine ortak olanların tamamının niyeti ibadet olmalıdır ve kurban etlerinin tamamı hissedarlara verilmelidir. Kuruluşlar, daha fazla hisse toplayabilmek için hisse fiyatını düşük belirleyerek kendi kaynaklarından ilave ücret ödememelidir.

Kurban Eti Satılabilir mi?
Ticari kuruluşlar, kurban organizasyonları kapsamında et satışı yapmaktan kaçınmalıdır. Et satımı ile kurban ibadeti birbirinden farklı şeylerdir ve kurban kesimine aracılık eden ticari kuruluşlar, belirli bir kiloda et miktarının kurban sahiplerine verilmesini taahhüt etmemelidirler. Bunun yerine, tahmini bir kilo aralığı belirleyerek, bu kilo aralığında bir hayvanı kişi adına vekaleten kesmelidirler ve çıkan et ne ise hisse sahibine teslim edilmelidir.

İstanbul Beyoğlu'nda kadına yönelik cinsel saldırı girişimi: Serbest kalan saldırganlar tepkiler sonrası tutuklandı İstanbul Beyoğlu'nda kadına yönelik cinsel saldırı girişimi: Serbest kalan saldırganlar tepkiler sonrası tutuklandı

Kurban Etlerinin Dağıtımı
Kurban ibadetinin hikmetlerinden biri, toplumun bütün kesimlerinin bayrama iştirak etmesinin sağlanmasıdır. Bu nedenle, kurban etlerinin başta ihtiyaç sahipleri olmak üzere aile efradı, dostlar ve komşular ile paylaşılması esastır. Kurban etlerinin satılıp başka amaçlar doğrultusunda kullanılması bu hikmete aykırıdır. Vekaletle kurban kesen kuruluşların, kapasitelerini dikkate alarak kesip dağıtabilecekleri sayıda kurban vekaleti almaları, kesim işlemini gerçekleştirmeleri ve elde edilen etleri satışa konu etmeden öncelikle muhtaçlara dağıtmaları gerekmektedir.

Kurban Kesimi Hakkında Dini Şartlar
Hayvan, kurban niyetiyle ve vekalet veren kişi adına kesilmelidir. Vekaletle kurban kesiminde, aracı kişi ve kuruluşlar, sahiplerinin bilgisi ve rızası dışında herhangi bir iş ve işlem yapmamalıdır. Kurban hisselerine ortak olanların tamamının niyeti ibadet olmalı ve bu doğrultuda kurban kesilmelidir.