Uzmanlar, seçim sabahı manipüle edici anket sonuçlarının yayınlanabileceği konusunda vatandaşları uyardı. Siyasi liderler ve adaylarla ilgili algı yönetimine hizmet eden mesajlara karşı dikkatli olunması gerektiği belirtildi.

Sosyal medya hesapları tarafından sandıkların açılmasına yakın, kazandı-kaybetti mesajları yayınlanabileceğine dikkat çeken uzmanlar, bu tür durumlarda sonuçların netleşmesini beklemek gerektiğini vurguladı.

Otalama tuzağına düşmeyin!

Dijital dolandırıcıların, “Seçim sonuçlarını erken öğrenin” şeklindeki oltalama tuzağına karşı vatandaşları uyanık olmaya çağıran SODİMER, oy pusulaları üzerinden fotoğraf yoluyla algı yönetimi yapılabileceği konusunda da dikkat çekti.

Sosyal medya kullanıcılarına şiddet dilini kullanan hesaplara karşı dikkatli olma çağrısı yapan SODİMER, suç unsuru gördükleri hesapları mutlaka Online İhbar https://lnkd.in/dBtT5BRF hesabına bildirmeleri gerektiğini belirtti.

Uzmanlar ayrıca, sosyal medya üzerinden hakaret, küfür ve tehdit gibi suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmamanın önemini vurguladı. Oy pusulasının sosyal medyada paylaşılmaması gerektiğini belirten SODİMER, sosyal medyanın kalıcı bir arşiv olduğunu hatırlattı.

Uzmanlar, vatandaşları provokasyon hesaplara karşı uyardı ve seçim sonuçlarını sadece sosyal medya üzerinden takip etmemeleri gerektiğini, güvendikleri ajanslar ve TV kanallarıyla doğrulama yapmaları gerektiğini belirtti.

Seçimler demokrasi şenliği

SODİMER uzmanları, seçimlerin demokrasi şenliği olduğunu ve bu şenliğe gölge düşürmeye çalışanlara karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

SODİMER tarafından yapılan uyarı açıklaması şu şekilde;

- Seçimden bir gün önce, hatta sabahı dahil manipüle edici anket sonuçları yayınlanabilir. 

- Siyasi liderler ve adaylar ile ilgili algı yönetimine hizmet eden çeşitli mesajlar yayınlanabilir. 

- Bazı sosyal medya hesapları tarafından sandıkların açılmasına yakın, kazandı-kaybetti mesajları atılacaktır. Böylesi durumlarda RT, beğeni, yorum yerine sonuçların netleşmesini bekleyiniz. 

- Böylesi heyecanlı günler dijital dolandırıcılar için bir fırsattır. “ Seçim sonuçlarını erken öğrenin” şeklinde bir linkk, mesaj veya tıklanan bir görüntü oltalama tuzağı olabilir. 

- Oy kullanma esnasında oy pusulaları üzerinden fotoğraflar yolu ile algı yönetimi yapılabilir. Tepkinizi kontrol edin. 

- Sokağa davet eden şiddet dilini kullanan hesaplara dikkat ediniz. 

- Her önünüze gelen mesajı RT, repost yapmayın. Mutlaka birkaç kaynaktan teyit edin. 

- Algı yönetimi sürecinin kullanılan kişisi olmamak adına sosyal medyayı itidalli kullanın. 

- Suç unsuru gördüğünüz hesapları mutlaka Online İhbar https://lnkd.in/dBtT5BRF hesabına bildiriniz. 

- Seçim gecesinde sosyal medya üzerinden hakaret, küfür ve tehtid gibi suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmayın. Sonrasında silseniz dahi ekran görüntüsü alınabilir. Sakin olun.

- Sandığa attığınız oy pusulasını sosyal medyada paylaşmayın. Unutmayın sosyal medya kalıcı bir arşivdir. 

- Oy sırası, oy tasnifi, taşıma ve yaşanan diğer olayları paylaşırken KVKK kurallarını unutmayın.

Osmaniye’de ücretli usta öğreticilerin sesi yükseliyor Osmaniye’de ücretli usta öğreticilerin sesi yükseliyor

- Provakasyon hesaplara dikkat edin. Kışkırtma amaçlı hem sokağa dönük hem de sosyal medya üzerinden eylem çağrıları yapılabilir. Bu çağrılara kulak asmayın. 

- Whatsapp grupları üzerinden sesli mesaj ya da görüntüler gelebilir. Gerçekliğini mutlaka kontrol edin.

- Seçim sonuçlarını sadece sosyal medya üzerinden takip etmeyin. Güvendiğiniz ajanslar, TV kanalları ile doğrulama yapabilirsiniz. 

- Seçim Twitter üzerinden izlenecek ve yorumlanacak Güvendiğiniz kişileri takibe alarak kaynak çeşitliliği yaratabilirsiniz. 

- Seçim sonuçları resmi olarak açıklanmadan önce elde ettiğiniz sonuçları sosyal medya üzerinden paylaşmayın. Resmi kanallar haricinde oluşacak bilgilendirme ağları içinde yayıcı olmalıyız. 

- Cep telefonu, fotoğraf ve film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Bu tür cihazların oy verme işlemi bitene kadar sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir. Bunu sakın unutmayın. 

- Son olarak seçimler demokrasi şenliğidir. Buna gölge düşürmeye çalışanlar elbette olacaktır. Lütfen dikkatli olalım.

Naci Aygün