Lübnan, İsrail tarafından gerçekleştirilen benzeri görülmemiş bir saldırıya sahne oldu. Beyrut’un güney banliyöleri başta olmak üzere birçok bölgedeki taşınabilir çağrı cihazları (pager) aynı anda patladı. İsrail’in siber saldırı yoluyla gerçekleştirdiği bu operasyon, Lübnan'da büyük bir kaos yarattı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, patlamalar sonucu 8 kişinin hayatını kaybettiği, 2800 kişinin ise yaralandığı bildirildi.

Dünya, Lübnan'da yaşanan ve benzeri görülmemiş bir saldırıya tanıklık ediyor. İsrail’in, Lübnan'daki çağrı cihazlarına yönelik düzenlediği siber saldırı sonucu birçok cihazın patladığı bildirildi. Peki, çağrı cihazı nedir, neden patlar? İşte saldırının detayları...

Çağrı Cihazı (Pager) Nedir?

Çağrı cihazı, diğer adıyla pager, sesli veya alfanümerik mesajları alabilen bir kablosuz telekomünikasyon cihazıdır. Çoğunlukla hastane çalışanları ve acil durum personeli tarafından kullanılan bu cihazlar, kısa mesajlar ve bildirimler almayı sağlar. Bir kullanıcıya mesaj göndermek için operatör, abonenin numarasını çevirir ve mesajı iletir. Bu cihazlar özellikle 1980'ler ve 1990'larda popüler hale gelmiştir.

Çağrı Cihazları Neden Patlar?

Çağrı cihazları genellikle mesaj alıp iletmek için tasarlanmış basit cihazlardır ve kendiliğinden patlama riski yoktur. Ancak, İsrail’in Lübnan'da gerçekleştirdiği saldırı, siber güvenlik saldırısı niteliğinde. Yüksek teknoloji kullanılarak çağrı cihazlarının sistemlerine sızıldığı ve bu cihazların uzaktan patlatıldığı bildirildi. Cihazlara yönelik siber saldırıların patlamalara yol açabileceği bu olayda ilk kez görülüyor.

İsrail'in Lübnan'daki Çağrı Cihazı Saldırısı

Altında yeni rekor! Fed'in faiz kararı altını zirveye taşıdı Altında yeni rekor! Fed'in faiz kararı altını zirveye taşıdı

Lübnan'ın başkenti Beyrut ve çevresinde yaşanan bu saldırı, Lübnan televizyonları tarafından "benzeri görülmemiş düşmanca bir güvenlik olayı" olarak nitelendirildi. İsrail’in taşınabilir pager cihazlarına sızıp patlattığı saldırıda yüzlerce kişi yaralandı. Resmi ajans NNA, patlamaların Beyrut’un güney banliyöleri ile Lübnan'ın birçok bölgesinde yaşandığını duyurdu.

Patlama Anı ve Yaralılar

Lübnanlı sosyal medya kullanıcılarının paylaştığı görüntülerde, patlamaların anlık olarak kaydedildiği görülüyor. Cihazlarını eline alan kişilerin, sinyal geldiği esnada cihazların patlaması sonucu yaralandığı anlaşılıyor. Yaralananlar arasında birçok Hizbullah üyesinin de bulunduğu bildirildi.

Çağrı Cihazlarını Kullanmama Uyarısı

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, ülke genelinde çağrı cihazlarının patlaması sonucu yüzlerce kişinin yaralandığını ve vatandaşlardan bu cihazları kullanmamalarını istedi. Ayrıca, yaralıların tedavisi için tüm sağlık çalışanları acil göreve çağrıldı. Sağlık Bakanlığı, kan bağışı yapılması ve ambulanslara öncelik tanınması konusunda vatandaşlara çağrıda bulundu.

8 Kişi Hayatını Kaybetti, 2800 Yaralı Var

Lübnan Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bu saldırı sonucu 8 kişi hayatını kaybetti ve 2800 kişi yaralandı. Patlama sonrası Lübnan askerleri, başkent Beyrut’un birçok bölgesinde konuşlandı ve ambulanslar şehir içinde yoğun bir şekilde hareket etti.