Son dönemde vize reddi oranlarının artması, Türkiye'deki birçok meslek grubunu yeşil pasaport talep etmeye itti. Mecliste henüz görüşülmeyi bekleyen 19 yasa teklifi bulunuyor, ancak Bakanlıkların yeni taleplere soğuk bakması dikkat çekiyor.

Vize Başvurularındaki Zorluklar
Yurt dışına çıkmak isteyen binlerce kişi, artan vize reddi oranları nedeniyle zorluklarla karşılaşıyor. Büyükelçilikler ile çalışan vize şirketlerinden randevu almak gitgide zorlaşırken, bu durum birçok meslek grubunun Avrupa ülkelerinde vizeden muaf tutulan yeşil pasaporta olan talebini artırıyor.

Siyah Kalp 2. bölüm full HD izle! Siyah Kalp 2. bölüm reklamsız izleme linki Siyah Kalp 2. bölüm full HD izle! Siyah Kalp 2. bölüm reklamsız izleme linki

Yeşil Pasaport İçin Yeni Yasa Teklifleri
Meclis'te bekleyen yasa teklifleri, Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı 15 yıl kıdemi olan mühendis ve mimarlar ile malul ve muharip gaziler gibi birçok meslek grubunu kapsıyor. Sözcü'den Zekeriya Albayrak'ın haberine göre, yasa teklifleri arasında eczacılar, gazeteciler, TIR şoförleri, belediye başkanları, serbest muhasebeciler, hakim-savcılar, engelli memurlar, bekçiler ve gardiyanlar gibi geniş bir meslek grubu yer alıyor.

Hangi Meslek Grupları Yeşil Pasaport Talep Ediyor?
CHP, MHP, DP, DEVA, YRP ve İYİ Parti tarafından hazırlanan yasa teklifleri, 880 bin kişiyi daha yeşil pasaport sahibi yapmayı hedefliyor. Bu teklifler kapsamında öne çıkan meslek grupları şöyle:

Tüm hakim ve savcılar
Özel sektörde çalışan doktorlar ve tiyatro sanatçıları
TIR şoförleri, bekçiler ve gardiyanlar
Üniversite öğretim üyeleri, belediye başkanları, TBMM danışmanları
Gazeteciler, eczacılar, mühendisler ve mimarlar
Bakanlıkların Endişeleri
Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları, Avrupa ülkelerinin yeşil pasaport sahiplerine de vize koyma olasılığından endişe ediyor. Bu endişe, yeni yeşil pasaport taleplerinin bakanlıklar nezdinde karşılık bulmamasına yol açıyor.

Yeşil Pasaporta Vize Uygulayan Ülkeler
Türkiye'den yeşil pasaport sahiplerinden vize talep eden 40 ülke bulunuyor. Bu ülkeler arasında ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya gibi büyük ülkelerin yanı sıra, Afrika ve Asya'da birçok ülke de yer alıyor. Bu durum, yeşil pasaport sahiplerinin hareket kabiliyetini sınırlayan bir faktör olarak öne çıkıyor.