Erik pestilini mevsim meyveleri ile yapabilirsiniz. Kayısı, elma veya incir ile de harika bir tat elde edebilirsiniz. Erik pestili yapmanın sırlarını sizin için paylaştık…

Erik pestili tarifi, evde sağlıklı ve doğal atıştırmalıklar hazırlamanın en kolay yolu! Adım adım rehberimizi takip edin.

Erik Pestili Tarifi İçin Malzemeler

5 kilo erik
4 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı nişasta

MasterChef Lahmacun tarifi: Çıtır çıtır Lahmacun nasıl yapılır? MasterChef Lahmacun tarifi: Çıtır çıtır Lahmacun nasıl yapılır?

Erik Pestili Tarifi Nasıl Yapılır?

Eriklerimizi güzelce yıkayarak çekirdeklerini çıkarıyoruz.
Sonrasında üzerine 5 kg erik için 2 su bardağı şekeri ekleyerek kısık ateşte hiç su koymadan kabukları çatlayıp erikler iyice yumuşayana kadar kaynatıyoruz.
Erikler güzelce suyunu salıyorlar. Delikli bir kevgir kullanarak kabuklarını ve çekirdeklerini ayırdığımız erik püresinden küçük bir kase ayırarak içine 3 yemek kaşığı nişasta ekliyoruz.
Küçük bir kapta karıştırmamızın amacı nişastanın topak topak olmasını engellemektir.
Nişastalı karışımı yeniden tencereye ekleyerek ve 2 su bardağı daha şeker ilavesi yaparak koyu bir muhallebi kıvamına gelene kadar kaynatıyoruz. (benim kullandığım erikler yengemin bahçesinden toplanmış oldukça sert ve ekşi erikler olduğu için toplamda 4 su bardağı kullandım. Sizler damak tadınıza göre erik pestilini kağıtlara yada çarşaflara sermeden önce şekerini ayarlayabilirsiniz)
Erik pestili harcı sıcak sıcak ince bir tabaka halinde ister tepsilere ister köşelerinden iyice gerdirilmiş temiz bir çarşafa yayılarak bir iki gün ön kuruma yaptırılır.
Dışarıda direk güneş altında kurutma olacak ise üzerine temiz bir tül gerelim arılar rahat bırakmayabilir. Sonrasında çamaşır ipine sererek kurutma yapmak oldukça pratik olmaktadır.
Benim öyle imkanım olmadığı için yağlı kağıt serili tepsiler kullandım ve ev ortamında olduğu için 80/90 derece fanlı fırında 1 er saat fırınlayarak tepsilerimi beklemeye aldım. Ortalama 1 hafta sürede kurudular.
Pestil ile yapılan tüm katlama şekillerini tek tek resimlerde gösterdim. Çerez kullanacak hanımlar cevizi ya da fındık parçalarını tepsiye ince bir kademe halinde yaydırılan harçtan hemen sonra yapmalıdırlar.
PÜF noktaları: Kolay olsun diye blenderdan geçirmeyin kevgir kullanın. Blender doğal eriğin tüm liflerini parçalanarak besleyici özelliğini kaybetmesine sebep olmaktadır.
Ben yapamam hazır alırım demeyin bu kadar resme ve detaylı anlatıma siz de yaparsınız.
Saklama koşulları olarak buzdolabında saklama yapılacak ise nemini alması için muhakkak temiz bir kağıda sarılarak kapalı bir kapta muhafaza edilmelidir.
Tamamen her yerinin kurumasına dikkat edelim kurumadan katlanan pestiller ilerisi için küf yapabilir.
Eğer dışarıda saklanacak ise temiz bir bez çuvala sarılarak serin bir ortamda muhafaza edilmelidir. Kafanıza takılan bir şey olursa bana sormaktan çekinmeyin. Sevgiler