Çorum'da, kadına şiddet ve cinayetlerine karşı düzenlenen yürüyüş ve kitlesel basın açıklaması geniş katılımla gerçekleşti. CHP Kadın Kolları öncülüğünde organize edilen ve Çorum Kadın Platformu'nun destek verdiği eylem, Özdoğanlar Kavşağı'ndan Kadeş Barış Meydanı'na kadar sürdü.

Çorum’da elektrik kesintisi! Hangi ilçelerde saat kaçta kesinti olacak? Çorum’da elektrik kesintisi! Hangi ilçelerde saat kaçta kesinti olacak?

Eylemde kadınlar, meşaleler eşliğinde sloganlar atarak yürüdü ve kadına yönelik şiddete tepki gösterdi. Katılımcılar arasında CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, CHP Merkez İlçe Başkanı Utku Ulaş Taşar, Eğitim Sen Şube Başkanı Kenan Sırma, KESK temsilcileri, CHP Kadın Kolları Başkanı Özlem Güngör ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi yer aldı. Vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.

"Sokaklarda Huzur İstiyoruz"

Kadeş Barış Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasında konuşan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Özlem Güngör, ülkemizde artan kadın cinayetlerine dikkat çekti. Güngör, İstanbul’da iki kadının vahşice katledilmesinin toplumda büyük bir öfke yarattığını belirterek, "Kadınların can güvenliğini sağlamak hepimizin görevidir. Artık sokaklarımızda korku değil, huzur istiyoruz" dedi.

Güngör, ayrıca İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin şiddetle mücadeleyi zayıflattığını savunarak, sözleşmeye geri dönülmesi gerektiğini vurguladı.

Etkin Adımlar Atılmalı

Güngör, AKP hükümeti döneminde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin arttığını belirterek, cezasızlık kültürünün bu artışta önemli bir rol oynadığını söyledi. 6284 sayılı yasanın etkin bir şekilde uygulanması ve caydırıcı cezaların artırılması gerektiğine dikkat çekti.

"Şiddete Karşı Kararlıyız"

Çorum Kadın Platformu adına konuşan Eğitim Sen Kadın Sekreteri Eylem Kandemir, İstanbul Sözleşmesi'nden çekildikten sonra kadın cinayetlerinin arttığını ifade etti. Kandemir, 2024 yılı itibarıyla en az 300 kadının öldürüldüğünü ya da şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiğini söyledi. Kadınların yaşadıkları korkulara ve her gün maruz kaldıkları tehlikelere dikkat çeken Kandemir, "Biz kadınlar bu çürümüş düzenle mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Kadın Dayanışması Güçleniyor

Kandemir, kadınların üstüne çöken korku bulutlarını söküp atacaklarını, mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek sözlerini tamamladı. Kadınların talepleri net: Şiddetle mücadelede etkin adımlar atılmalı ve kadınların güvenliği sağlanmalı. Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin tekrar yürürlüğe girmesini ve 6284 sayılı yasanın etkin şekilde uygulanmasını istiyor.

Kadınlar Güvende Yaşamak İstiyor

Katledilen kadınların adını unutmadan mücadeleye devam edeceklerini belirten kadınlar, özgürce ve güven içinde yaşamak için haklarını aramaya devam edeceklerini vurguladı. Kadınlar, erkek şiddeti ve cezasızlık kültürüne karşı birlik ve dayanışma içinde olduklarını bir kez daha haykırdı.