Aytaş, yaptığı yazılı açıklamada mücadelede mekanik ve biyolojik olmak üzere iki farklı metot kullandıklarını belirterek vatandaşların mücadele sahasında kullanılan materyallere yaklaşmamaları gerektiğinin altını çizdi.
Çam kese böceği tırtıllarının insanlara ve evcil hayvanlara son derece alerjik olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Çam kese böceği; ülkemizde alçak rakımlı güney bakılarda yetişen özellikle kızılçam olmak üzere çam türlerinde ibrelerde zarar yapan primer bir zararlıdır. Aslında bir kelebek türü olan Çam kese böceği en zararlı ve tehlikeli olduğu dönem (dalların ucunda kese ördüğü) tırtıl evresidir.

Aksaray-Ankara yolunda can pazarı! Yolcu otobüsü devrildi: 6 ölü, 29 yaralı Aksaray-Ankara yolunda can pazarı! Yolcu otobüsü devrildi: 6 ölü, 29 yaralı


Çam kese böceği ormandaki çam türü ağaçlara yaptığı zarar ölümcül olmayıp, en fazla (tüm yapraklar yenmiş olsa bile) ağacın gelişimini 1 yıl geciktirmekte olup söz konusu durum extrem iklim koşulları altında (10- 20 yılda bir) gerçekleşmekte ama genellikle lokal olarak uç dallarda yaprakların yenilmesiyle sonuçlanıp yaz ayı başlarında pupa evresi için toprağa girmesi ile zarar son bulmaktadır. İlgili zararlı genellikle geceleri beslenmekte olup ısının 6 derecenin altına düştüğü zamanlar kesesinden çıkmamaktadır. Çam kese böceğinin tırtıl evresinde hem ağaca hem de canlılara karşı tehlike arz etmekte olup bu dönemde ne tırtıllara ne de keselere dokunulmamalı temas mecburi ise koruyucu kıyafetler kullanılmalıdır. İnsanlara ve evcil hayvanlara karşı son derece alerjik olup kaşıntılı yaralara neden olmaktadır.
Söz konusu zararlı ile mücadele de mekanik ve biyolojik yöntemler kullanılmaktadır. Mekanik mücadele yöntemi olarak zararlının ördüğü keselerin tırtıllarla beraber toplanıp güvenli bir yerde imha edilmesi şeklinde özetlenebilir. Biyolojik mücadelede ise çam kese böceğinin yırtıcı ve parazitleri olan böcek, mantar veya bakterilerinin farklı metotlarla çoğaltılıp doğal dengenin sağlanması yöntemine dayanmaktadır. İşletme sorumluluk alanımızda her iki metot kombineli olarak kullanılacaktır. Vatandaşların mücadelede kullanılan materyallere yaklaşmamaları, zarar vermemeleri mücadelenin başarısı için elzemdir."