Karnıyarık yemeği, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir. Hem doyurucu hem de lezzetli olan bu yemek, özellikle pilav ve cacıkla birlikte servis edildiğinde tam bir şölen sunar. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz karnıyarık tarifi.

Akşam yemeğine misafir davet ettiyseniz ve ne yapacağınıza karar veremediyseniz, karnıyarık harika bir seçenek olabilir. Yazın pazardan taze patlıcanlarla, kışın ise buzluğa attığınız patlıcanlarla hazırlayabileceğiniz bu tarif, herkesi memnun edecek.

Karnıyarık yapımı, patlıcanların kızartılması ve fırınlanması aşamalarından oluşur. Daha az yağlı bir versiyon için patlıcanları fırında da pişirebilirsiniz. İşte karnıyarık yapmanın en pratik yolları ve püf noktaları.

Karnıyarık Tarifi

Malzemeler

Kızartmak için: 1 su bardağı Ayçiçek yağı

6 tane orta boy patlıcan
350 gram kadar kıyma
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 büyük boy kuru soğan
2 tane yeşil biber
2 diş sarımsak
½ tatlı kaşığı biber salçası
½ tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
6adetorta boy yeşil sivri biber
2 tane domates
1 tutam maydanoz

Karnıyarık Nasıl Yapılır?

MasterChef Lahmacun tarifi: Çıtır çıtır Lahmacun nasıl yapılır? MasterChef Lahmacun tarifi: Çıtır çıtır Lahmacun nasıl yapılır?

Patlıcanlarımızı bol su ile yıkayalım ve ardından alacalı olacak şekilde soyalım.
Soyduğunuz patlıcanları tuzlu suya yatıralım ve 10-15 dakika bekletelim. Suda bekleyen patlıcanlar kızartma esnasında çok yağ çekmeyecektir.
Kızartma tavası alalım ve 3 yemek kaşığı zeytinyağını tavaya dökelim. 1 adet soğanı yemeklik küçük küçük doğrayalım ve ardından tavaya ekleyelim. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım.
2 adet yeşil biberi doğrayalım ve soğanların üzerine ilave ederek birlikte kavurmaya devam edelim.
350 gram kıymamızı tavaya ilave edelim. Kavrulmaya devam eden soğanlarla birlikte renk alana kadar pişirelim. Kıymalar suyunu salıp çekinceye kadar pişirme işlemine devam edelim ve ara ara karıştıralım.
Pişirme işlemi devam ederken 2 diş sarımsak, yarım tatlı kaşığı biber salçası, yarım tatlı kaşığı domates salçası, tuz ve karabiberi de ekleyelim. Karıştırarak pişirmeye devam edelim.
Ardından kabuklarını soyup küp küp doğradığımız domatesleri ilave edelim. 5 dakika pişirelim ve ocağın altını kısalım. Bir tutam doğradığımız maydanozları tavaya ilave edelim. Bir iki kere karıştıralım ve ocaktan alalım.
Suda bekleyen 6 adet patlıcanı kâğıt havlu ile kurulayalım.
Ardından yağ koyduğumuz tavada arkalı önlü kızartalım.
Fırın kabına patlıcanları sırayla dizelim ve orta kısımlarını açarak ayıralım. Karnıyarık şeklini verelim.
Hazırladığımız iç harçtan patlıcanların orta yerine bolca koyalım.
Patlıcanların üzerine biber ve domates dilimi koyarak süsleyelim.
Bir kâsede bir kaşık domates salçasını suyla açalım ve fırın kabının tabanına dökelim.
Önceden ısıtılan 180 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirelim.
Karnıyarık yemeğiniz hazır.

Karnıyarık, patlıcanın ve kıymanın lezzetli buluşmasıyla sofralarınıza gelen bir yemek. Bu rehberle, kolay ve lezzetli bir karnıyarık yapabilir, akşam yemeklerinizi şenlendirebilirsiniz. Pilav ve cacıkla servis edilen bu yemek, misafirlerinize sunabileceğiniz mükemmel bir seçenek olacak. Deneyin ve bu lezzetli yemeğin tadını çıkarın. Afiyet olsun!